PUIGSACALM (1.515 mts.) AMB BTT

Prenen la sortida des del poble de Vidrà, es pot fer una volta circular que ens dura al cim del Puigsacalm, tot passant pels veïnats de Siuret i de Collfred.
Vidrà es un poble petit a quasi mil metres d'altura, emmarcat dins de la comarca d'Osona, tot i que se'l considera cap principal de la subcomarca del Vidranès, també anomenada la "Suïssa catalana". El recorregut ens fara passar vora la masia del Moreu, a l'entrada del veïnat de Siuret, un grup de cases al redós de l'ermita de Santa Llúcia de Siuret, edificada a l'any 1754. Ara pujarem fins la font Martingala, i poc desprès d'un coll arribem al veïnat de Collfred. Continuem per la serra de Freixeneda per entrar a la comarca de la Garrotxa, i a traves de forts pujadors arribem al coll de la Creu de Freixeneda i desprès al coll de Siuret. A partir d'aquí ja prenem direcció al cim del Puigsacalm, passant de primer per la masia del Platraver; superem el coll de Manter, i des d’aquí al cim del Puigsacalm, on tindrem que fer l’ultim centenar de metres a peu. La vista es immensa, amb grans espadats a la seva part est, per sobre de la vall d'en Bas, des de Sant Feliu de Pallerols fins a Joanetes i al fons la vila d'Olot. De baixada, acabarem fent un traçat circular passant per la font Tornadissa i l'ermita romànica de Sant Bartomeu de Covildases. Quant la baixada deixa de ser pronunciada trobem la riera de Sant Bartomeu, molt a prop de la casa de Vilavella, un xic de pujada i tornarem a ser a Vidrà.
Aquesta excursió ja fa molts anys que la vaig fer, si mal no recordo al 1996, juntament amb els companys Miquel Mas i en Pere Tudela; al Puigsacalm no hi he tornat més, pro pel terme de Vidrà hi he acabat voltant en més d'una ocasió; aquestes terres ofereixen una extensa xarxa de camins i combinacions tant per fer amb bicicleta com a peu, deixant sempre un grat record a les persones que les visitant.

El poble de Vidrà

Veïnat de Siuret

Plans de Collfred

Masia del Platraver

La Vall d'en Bas, des del cim

En Miquel Mas, Pere Tudela i JA Pallàs, al cim del Puigsacalm

Baixant del Puigsacalm

Sant Bartomeu de Covildases