BTT-OLESA-COLLBATÓ-ESPARREGUERA-ABRERA.

Descripció de la ruta; itinerari circular que passa per diverses poblacions de la comarca del Baix Llobregat; des d'Olesa de Montserrat, Esparreguera, Collbató, Abrera i retorna a Olesa de Montserrat. Recorregut interessant, amb bones vistes d'aquesta part de la muntanya de Montserrat. A part de les poblacions ja descrites, passarem a tocar diferents punts d'interès com poden ser la Colònia Sedó, l'ermita de santa Maria del Puig (fora de l'itinerari), l'espai protegit dels Blaus, la riera de Masquefa i la zona humida del torrent Gran d'Abrera. En total tenim un recorregut de dificultat moderada, al voltant dels 29 quilòmetres de llargada, amb un desnivell aproximat d'una mica més de 600 metres.

Punt de sortida; des de la població d'Olesa de Montserrat.

Vista de la zona natural dels Blaus o de les Roques Blaves, situada al voltant de la Riera del Puig i del Torrent del Puig. Aquest espai està protegit geològicament, ja que aquest conjunt natural es va formar a partir del moviment d'una gran falla, provocant molts xaragalls que poden arribar a tenir 100 metres de profunditat. Amb Montserrat com a rerefons, els boscos de pi blanc i els antics conreus d'olivera i garrofer embolcallen el principal valor del patrimoni natural d'Esparreguera. L'argila de les Roques Blaves s'utilitzava per fer fang pels nombrosos terrissers que hi havia a Esparreguera.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/olesa-collbato-esparreguera-abrera-olesa-8223744

===============
Mirador dels Blaus o de les Roques Blaves.
Vistes a Montserrat i Collbató.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
La riera de Masquefa, és una subconca de la riera de Magarola. La riera s'uneix al Llobregat a través de la riera de Magarola i el torrent Mal. Una de les característiques d'aquesta riera és l'escàs pendent i un llit de grava compactada molt característic, que fa que l'aigua hi circuli en un nivell molt superficial com si fos un immens bassal de pocs centímetres de fondària. Una altra característica d'aquesta riera són els meandres continuats que han configurat espadats com a resultat de l'activitat erosiva, i també algunes balmes.

===============
El Torrent Gran, és un torrent que travessa d'oest a est el terme municipal d'Abrera fins a desembocar al riu Llobregat. Un torrent que s'ha obert camí excavant els materials miocènics en la seva capçalera, els quals són substituïts per les graves, sorres i llims del Pleistocè superior i l'Holocè quan entra en la cubeta del riu Llobregat. Com tots els torrents mediterranis té un règim hídric de caràcter estacional i lligat a la pluviositat. Tanmateix, pel tipus de morfologia, el torrent queda força enclotat, fet que ha facilitat que s'hi creï un microclima particular que és el que ha permès que hi sobrevisqui una interessant flora i vegetació.
===============
===============
===============
===============