BTT SANT ALÍS (1.675 metres).

Descripció de la ruta; consultant el llistat dels 100 cims de la FEEC, per trobar un cim accessible amb bicicleta, em porta a buscar informació sobre l'accés al Sant Alís, el pic més alt del Montsec d'Ares de 1.675 metres d'altitud, situat al límit de les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, i entre els termes municipals d'Àger i Sant Esteve de la Sarga.
Per assolir el cim haurem de pujar fins al coll d'Ares, un port de muntanya de 1.495 metres d'altitud que travessa la serralada del Montsec d'Ares. Aquesta pista forestal avui dia asfaltada des de l'any 2007, servia de pas al camí ral i enllaçava les poblacions de la plana de Lleida amb les pirinenques dels dos Pallars i la Ribagorça. Aquest port dur i constant té en el vessant d'Àger gairebé 14 quilòmetres de pujada continuada, amb una mitjana del 6,5% i amb un desnivell total a superar de gairebé 1000 metres. Així mateix, en la seva inhòspita vessant nord té una longitud superior, concretament de 17 quilòmetres amb un desnivell semblant però amb un terra més deteriorat. Situats en aquest coll ens quedaran uns 200 metres més de desnivell, ara per pista pedregosa fins arribar al cim. En total tenim un recorregut d'uns 35 quilòmetres, amb un desnivell d'una mica més de mil metres.

Punt de sortida; des de la vila d'Àger a la comarca de la Noguera.

El punt més alt de la vila d'Àger l'ocupen les restes del conjunt monumental de Sant Pere d'Àger, amb la col·legiata i el castell. Àger sorgí al voltant d'aquesta fortalesa erigida per Arnau Mir de Tost al segle XI, en ple procés de conquesta comtal, sobre les ruïnes d'un possible antic castell romà. El claustre de la col·legiata, en la qual habitava una comunitat de canonges, és dels segles XIV-XV.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/ager-sant-alis-ager-26-9-2015-10914137

===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
Coll d'Ares.
Últim tram de pista que ens porta al cim.
Sant Alís, també anomenat Penya de Sant Alís.
Vistes d'Àger des del cim de Sant Alís.
===============
Montsec d'Ares.
A tocar el coll d'Ares, és molt habitual trobar aficionats i professionals del parapent.
===============
===============
===============