BTT - TURÓ DELS PINS DEL SAMUNTÀ (451 metres).

Descripció de la ruta; Potser estic un xic gos o potser una mica massa vell, el cas és que he anat a la recerca d'un itinerari sense gaires quilòmetres, i amb un desnivell suau, però per quedar bé de cara a la galeria, que assolís un cim. Tot buscant, he donat amb aquest turó anomenat dels Pins del Samuntà, al municipi de Sant Martí Sarroca comarca de l'Alt Penedes, però amb sortida des de Vilafranca del Penedes.
Al final un recorregut un xic enganyós, molt fàcil els primers sis quilòmetres a velocitat de passejada fins arribar al tram que puja al Turó dels Pins del Samuntà, on trobem quasi tot el desnivell del recorregut. Uns tres-cents metres en dos quilòmetres. La baixada no tan dreta amb algun sender trialer, per finalitzar retornant a la passejada inicial. Excursió recomanable, si el que es busca és un itinerari curt i no gaire exigent. Els trams planers a tocar masies de la zona envoltades de vinya, el punt més alt no té bones vistes, però a mitja pujada si gaudirem de bones panoràmiques de la zona.

Aproximació amb cotxe; Manresa-Abrera per la C-55, enllaç amb l'A-2 i l'AP-7 (autopista de pagament), a tocar Martorell. Passem Sant Sadurní d'Anoia, fins a la sortida 28 de Vilafranca del Penedes. Voregem la ciutat per la dreta fins trobar el Km 1 de la carretera BV-2127, aquí girem a l'esquerra pel carrer Guardiola que ens portarà fins al Cementiri Municipal, on podrem deixar el cotxe. En total i tenim 1 hora de cotxe, i uns 62 quilometres. Des de Manresa tenim l'alternativa sense pagament d'anar per la C-37 fina Igualada, i la C-15 a Vilafranca del Penedes.

De sortida cercarem una rotonda, on s'inicia la carretera de Sant Martí Sarroca. Continuarem per l'avinguda Catalunya passant entre Zona Esportiva de Vilafranca del Penedes, i el Pavelló Poliesportiu Nou.
Baixem a creuar la Rassa dels Vinots per un pont de fusta, fins a trobar el Camí Vell de Sant Martí Sarroca. Deixem aquest camí, i continuem per pista ampla pel Camí fariner de la Bleda.
Entre camps de vinyes  veiem l'ermita de la Mare de Déu de la Bleda. 
Arribem a la Torre de l'Aigua de la Bleda, un edifici de Pacs del Penedès (Alt Penedès) inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'una antiga torre de l'aigua, bastida el 1923 d'acord amb el projecte de l'arquitecte Antoni Pons i Domínguez i l'enginyer Lunciano Moro. És de planta quadrada, composta de base i tres trams, oberts per les quatre cares amb finestres ogivals. Hi ha cornises de separació entre els pisos i és interessant la utilització del maó vist.
Passada aquesta edificació arribem a una cruïlla de pistes, on continuem per la dreta pel Camí de Rovellats fins arribar a les Caves Rovellats.
Anem fent una pujada molt suau trobant masies i vinyes a banda i banda de la pista ampla fins arribar a cal Vicenç, aquí fem un gir sobtat a la dreta i començem el tram amb més pujada del recorregut.
Un altre gir ara a l'esquerra ens porta fins al mas de Samuntà, no gaire visible des del camí.
A partir d'aquí, ja no trobarem cap més casa fins assolir el Turó dels Pins de Samuntà. Durant l'ascens millor fer alguna parada per contemplar les vistes, fer fotos, i descansar, ja que al cim no hi ha una bona panoràmica de l'entorn.
Iniciem la baixada amb força pendent per pista ampla, però no ens xalem gaire perquè per davant nostre podrem veure que la pujada no està liquidada. Ens queda un últim pujador fins a les proximitats del turó de l'Argilaga, on començarem a baixar de retorn al punt final. Baixada dreta per pista ampla fins arribar a la primera casa, anomenada Banyuls de la Muntanya. En algun punt deixarem la pista ampla per seguir per un corriol estret, trialer i entretingut.
Arribem al barri de la Torre de Vernet, on trobem la capella d'origen romànic de Sant Pere ad Vincula. Documentada des del segle XIII, però que ja no conserva cap vestigi de l'edifici original. Sant Pere ad Vincula és el nom llatí de Sant Pere l'Encadenat, fent referència a l'empresonament i turment que va rebre l'apòstol Pere. Amb aquesta denominació llatina es conserven esglésies a Tarragona, Rosselló (Segrià), Mont-ral (Alt Camp).
Passada la Torre de Vernet el descens se suavitza, i retornem a la passejada inicial. Continuem amb lleugera baixada retrobant les vinyes i les nombroses masies, fins  la Torre de l'Aigua de la Bleda.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/vilafranca-turo-samunta-vilafranca-3168084

Passada la torre en la següent cruïlla deixarem a l'esquerra el camí de sortida, continuem pel Camí de la Bleda situat a la nostra dreta, que ens conduirà fins als primers carrers de Vilafranca del Penedes, i en pocs minuts al punt d'arribada.