PARET DEL DEVESSÓ. MALANYEU

"Via Aina" (90 metres, 6a).

La via Aina és una de les ultimes que es varen obrir a la paret del Devessó (Malanyeu), concretament a l'estiu del 2010, per en Joan Baraldés. És tracta d'una via normal, molt semblant a la seva veina "La Carla", ben equipada amb parabolts, com totes les vies que equipa en Joan B. Tot i aixi l'Aina posseeix una historia o anècdota, que la fa diferent de les altres vies. Poc després de ser oberta un altre escalador, l'Amadeu Pagès, repeteix el traçat, sense fer servir cap parabolt, solament assegurat a matolls o posant varis ponts de roca, el resultat és una nova via, que ell bateja amb el nom d'Anèmica. Aixi ara tenim un 2x1, on podrem elegir el que més ens convingui, la seguretat d'uns bons parabolts o ser més clàssics i fer servir els ponts de roca, i en el cas d'anar molt justets podem fer servir totes dues coses.
Personalment i tenim en comte de que no soc un bon escalador, m'agraden les vies que equipa en Joan B.,sempre amb parabolts ben col·locats, però també entenc a l'Amadeu, el que és més difícil es que s'entenguin entre ells dos a l'hora d'obrir vies, tipus Aina o Anèmica, ja que el mon de l'escalada sempre comporta punts de vista molt diferents entre els seus adeptes.




Paret del Devessó.


Es pot deixar el cotxe, a tocar el camp de futbol. Des d'aquí a peu continuem per una pista ampla pel costat de l'església. Després de creuar un rierol , trobem una casa on prenem un corriol a la dreta de pujada, tot seguit baixem i tornem a creuar el curs d'aigua, davant nostre tenim les parets del cingle del Devessó. Per trobar la via "Aina", tindrem que anar resseguint la paret per l'esquerra, passant un sòcol característic, passat aquest tram ben aviat trobarem un parabolt de color blau, inici de la via.


Llarg 1(V,40m): Sortim per una rampa amb tendència a l'esquerra.


Tot seguit superem un pas (V-), on farem un canvi de paret.


Ara la via continua més vertical, per una placa tot intuint el terreny a base de sabines i ponts de roca llaçats, fins arribar a la reunió.


Llarg 2(6a,30m):De sortida trobem un pas de V, que ens apropa a una feixa.


A continuació trobem el pas de 6a, es tracta d'una placa amb pocs peus, on al mig i trobem un arbret que sempre pot servir d'ajuda.


Pas clau, de 6a.


Llarg 3(V, 20m): Sortim de la reunió i anem directes a un diedre a la dreta, on podem posar algun friend mitja, fins arribar a un parabolt i més a l'esquerra un pont de roca, tot seguit es continua per l'esquerra per un ultim tram de placa amb més parabolts, fins arribar a la reunió i final de la via.


Descens: Un ràpel de 50 metres fins a la primera reunió, i un altre de 40 metres fins el terra.