VILADONJA.

Descripció de la ruta; farem una caminada tranquil·la fins arribar al poble de Viladonja, un veïnat que pertany al municipi de les Lloses (Ripollès). Si les Lloses té la particularitat de no tenir nucli urbà, i les cases i masies es troben disperses en tot el terme municipal, ja us podeu imaginar com serà el nucli de Viladonja, un llogaret on el cens municipal mai ha sobrepassat la quinzena d'habitants, ubicats en masies disseminades, algunes més grans que d'altres. Un espai mig perdut a 1012 metres d'altitud a tocar la riera de Merles, amb un parell de punts interessants; les esglésies romàniques de Santa Eulàlia de Viladonja, i la de Sant Julià de la Moreta. En total caminarem uns 10 quilòmetres, i una mica més de tres-cents metres de desnivell.

Punt de sortida; entre el km. 173 i 174 de la carretera C-26, que uneix les poblacions de Berga i Ripoll.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/bernado-santa-eulalia-de-viladonja-sant-julia-de-vilacorba-o-de-la-moreta-ripolles-123627048

==============
L'antiga parròquia de Santa Eulàlia de Viladonja està situada a l'extrem sud del terme, fou adscrita entre el 980 i el 1087 a la jurisdicció civil i eclesiàstica del monestir de Ripoll, i reedificada al segle XVIII, sobre la base d'una primitiva església romànica, de la qual guarda la disposició de la nau, ampliada amb una sagristia i capelles laterals. Té un petit campanar de torre, amb coberta piramidal a la banda de migdia. El 1802 li fou afegit un vestíbul d'entrada. Té al costat el clos del cementiri.
Viladonja esdevingué lloc reial al segle XVII, juntament amb Sant Esteve de la Riba. El 1830 passà a ser municipi amb el nom de Sant Esteve de la Riba, fins al 1860. Fou municipi independent fins a l'any 1974, que passa a dependre de les Lloses. L'antic terme comprenia també el poble d'Estiula, l'antic poble de Corrubí i la masia de Llentes.
==============
L'actual església de Sant Julià de Vilacorba, també coneguda com a Sant Julià de la Moreta per trobar-se davant la masia homònima. L'església és esmentada el 839, quan era la parròquia del terme del castell de Palmerola, tot i que la titularitat no arribà fins al segle XI (1014). Al segle XIV, a causa del despoblament de la zona, la demarcació parroquial es reduí als masos circumdants: Moreta, la Vinyassa, Molí de Moreta i les Gases, llavors va passar a ser sufragània de Sant Vicenç de Palmerola. L'església romànica va ser reconstruïda el 1840. Actualment, es troba tancada, i en estat de degradació.
La Moreta.
Riera de Merles.