CINGLES DE SANT SALVADOR .

Descripció de la ruta; avui ens dirigim a la comarca del Berguedà, i en concret al municipi de l'Espunyola, on realitzarem una ruta circular que ens portarà a la part mes alta dels Cingles de Sant Salvador, des d'on gaudirem d'una espectacular panoràmica d'aquesta part de la comarca berguedana. Una mica més de 10 quilòmetres ens portaran al punt més alt de la cinglera a 1.157 metres, amb un desnivell que ronda els 500 metres.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa tenim una aproximació ràpida per la C-16 fins a l'entrada a Gironella, on prenem la BV-4132 en direcció Casserres. Passada aquesta localitat continuem per la BV-4131 fins a l'Espunyola, on podrem aparcar a l'entrada del poble. En total hi tenim 40 minuts de cotxe, i uns 53 quilòmetres de recorregut.

L'Espunyola és un poble força disseminat de caràcter rural i ramader, amb una vegetació que alterna les pinedes, amb els alzinars i les rouredes. Em crida l'atenció el mot "espunyola" i rebusco a les enciclopèdies el seu significat, on diu que és considerat el diminutiu del mot llatí spongia equivalent a esponja, amb el significat de "rocam d'aspecte porós".
Iniciem la sortida fent uns metres de camí pel GR-1 que ben aviat deixem, per continuar pel Camí Ral de l'Espunyola. Aquesta primera part de recorregut tot i anar per sender sempre estarem propers a la carretera que va de l'Espunyola a Berga. Passem a tocar la masia dels Quatre Vents, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Masia de planta quadrada, amb algun cos de grans dimensions adossat estructurada en planta baixa i dos pisos superiors.
A continuació ben a prop d'aquesta masia està l'església parroquial de Sant Climent, també inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'una església romànica d'una sola nau de planta rectangular.
----------
Arribem a un punt on trobem la riera de Clarà, fins aquí el recorregut ha tingut tendència a perdre alçada, a partir d'ara iniciem una pujada continuada que ja no deixarem fins a la part alta de la cinglera. Pujada en algun punt força dreta i boscosa.
Arribem a l'ampli altiplà de Torneula, aquí el sender deixa de ser costerut, i entre curts puja i baixa arribem al cim de Sant Salvador, on veiem les runes de l'antiga església, i també el vèrtex geodèsic.
----------
Sant Salvador (1.157 metres).
----------
Montserrat des de Sant Salvador.
-----------
Retornem uns metres enrere per anar a buscar a la nostra esquerra el camí de baixada. A pocs metres del descens ens desviem uns metres a la dreta fins arribar a la Bòfia de Torneula. Per entrar ens haurem d'ajupir uns metres fins arribar a una sala d'uns 13 metres d'amplada, per 26 de llargada, on hi ha una bassa d'aigua. Visitada la cova iniciem una baixada directa al poble de l'Espunyola, a mig camí trobarem les ruïnes de l'església de Sant Salvador de la Mata. Passem el mas de can Cots, i retrobem la carretera a l'altre extrem del poble de l'Espunyola.
-----------
----------
----------
----------
---------
Arribats al poble aprofitem per fer un bon dinar a:http://calparerarestaurant.com/