BTT SERRA-SECA (1.234 metres ).

Descripció de la ruta; interessant ruta circular que en portarà fins al Mirador de Serra-seca (1.234 metres), després de pedalar uns 14 quilòmetres de pujada continuada. El traçat fins al mirador és per pistes amples, amb algun tram final de carretera, i uns últims metres on caldrà empentar la bicicleta. En la tornada repetirem un tram de camí fins a una cruïlla senyalitzada, per entrar en la vall de la Móra Comdal, on els camins són més grollers. En la sortida d'aquesta vall ens trobarem amb el pantà d'Oliana, i un últim tram de pujada per pista pavimentada. La ruta té un total de 31 quilòmetres, amb uns 1000 metres de desnivell. Els punts més interessants del recorregut són el poble de la Valldan a l'anada, i ja de tornada trobarem el nucli del Sàlzer, amb l'església de Santa Magdalena. Ja en el fons de la vall passarem el nucli despoblat de la Móra Comdal, i l'església Santa Eugènia. Amb tot tindrem bones vistes del pantà d'Oliana i les Encantades, també dites Montserratines per la semblança de la roca amb el massís de Montserrat.

Punt de sortida; des del poble d'Oliana.

https://es.wikiloc.com/rutas-ciclismo/oliana-valldan-mirador-serra-seca-vall-del-mola-comtal-53096918

A prop de la sortida trobem el poblet de la Valldan, un lloc  esmentat ja el 839. Als segles XIV i XV és esmentat el castell de Valldan, pertanyent al comtat de Cardona. Formà, al segle XIX, un municipi amb la Móra Comdal i Sàlzer. Del poblet de la Valldan depenen diverses masies, i l'església parroquial de Sant Just i Sant Pastor.
===============
Cruïlla del Sàlzer.
Tram final per pujar al mirador, on haurem d'empentar la bicicleta.
Mirador de Serra-seca (1.234 metres).
===============
Vistes a la serra de Turb.
La setena etapa del Tour de França de l'any 2009 va passar pel Coll de Serra-seca, en un recorregut que va portar als ciclistes des de Barcelona fins a Ordino-Arcalís a Andorra. Un monument commemora aquest fet.
Santa Magdalena del Sàlzer és l'església del nucli del Sàlzer, al municipi d'Odèn (Solsonès). El Sàlzer s'ubica al sector occidental del municipi, al sud de la capçalera de la solitària vall de la Mora Comdal, i al peu dels cingles de conglomerats de Serra-seca.
Les Montserratines o les Encantades.
===============
La vall de la Móra Comdal, allargassada al marge esquerre de l'embassament d'Oliana, baixa de la carena de Serra-seca a llevant, fins a les aigües del pantà, a ponent. És una vall solitària i de complicat accés, ja que l'aguda cresta de la Serra de les Canals i de la Roca de la Valldan, la separen de les principals vies de comunicació.

===============
Santa Eugènia de la Móra Comdal, és l'església parroquial del nucli despoblat de la Móra Comdal, del municipi d'Odèn (Solsonès). Aquesta església, emplaçada dins l'antic terme del castell de Valldan, va tenir funcions parroquials durant un cert temps i sempre va dependre del bisbat d'Urgell. L'església apareix esmentada l'any 1042, tot i que les funcions parroquials no són constatades fins al 1391, a la llista de parròquies que pagaven la dècima papal.
===============
===============
Embassament d'Oliana.