BTT CAP DEL VERD (2.282 metres).

Descripció de la ruta; el Cap del Verd és una muntanya de 2.282 metres a la confluència de les comarques de l'Alt Urgell, el Berguedà i el Solsonès. És el cim més alt de la Serra del Verd, situada entre la serra d'Ensija i la del Port del Comte, al sud-oest de Gósol. Es caracteritza per la gran extensió dels seus boscos, i els seus relleus arrodonits. Des de les seves parts més altes constitueix un excel·lent mirador sobre la vall de Gósol, i el massís del Pedraforca.
El Cap del Verd és un bon recorregut per fer amb bicicleta, assolint un cim de més de dos mil metres que està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. El camí és relativament bo, puix que la majoria de quilòmetres els farem per pista ampla i de bon fer, i amb un desnivell no gaire elevat fins al coll de Mola. A partir d'aquí, la pista és més estreta i pedregosa. Al tram final el traçat quasi desapareix, i haurem de fer servir la nostra intuïció pel mig dels prats herbats. En els últims metres no vaig tenir cap més remei que empentar, tot fent petits descansos, fins arribar a l'ampli planell del cim. La baixada espectacular, amb una mica de tècnica es pot baixar des del Cap del Verd a Gósol sense posar el peu a terra. El recorregut, és d'anada i tornada pel mateix camí. En total i tenim uns 25 quilòmetres, la meitat de pujada continuada, i quasi 1000 metres de desnivell positiu. Fins al coll de Mola, i trobem una pujada moderada. El tram més complicat el trobarem en els ultims 2,5 quilòmetres, on hi ha quasi 400 metres de desnivell. 

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16, passarem Berga, i ens arribarem a l'entrada de Guardiola de Berguedà, on ens desviarem a l'esquerra per la B-400. Passarem Saldes i tot seguit arribarem a Gósol, on podrem aparcar a l'entrada del poble a la dreta. En total i tenim uns 90 quilòmetres, que podrem fer en una hora i quart.
Iniciem la ruta des de l'aparcament, en direcció a la rotonda que hi ha a l'entrada del poble. Ens desviem a la dreta en direcció al càmping. Per sobre nostre, podem veure les ruïnes del Castell de Gósol.
Ben aviat deixem aquest desviament a l'esquerra, i continuem per la dreta per pista ampla. Deixem dues desviacions a l'esquerra, en la segona prenem la direcció al Vert. Per davant nostre, ja tenim les primeres vistes del Cap del Vert. Seguirem aquesta pista principal, en algun punt senyalitzada amb les marques del GR-150.
Anem prenem alçada suaument fins arribar al quilòmetre 3, on per sobre nostre albirem l'ermita de Santa Margarida. Aquesta capella va ser construïda l'any 1736. La gent de Gósol, i celebra un aplec el dia 20 de Juliol.
Ara la pista fa un seguit de ziga-zagues que ens faran prendre alçada de manera més continuada. Arribats al quilòmetre 7,5, ens situem al coll de Mola a 1.818 metres d'altitud i on trobem una cruïlla de pistes. La pista principal continua en fort descens, en direcció al poble de Tuixén. Des de la cruïlla haurem de continuar per l'esquerra, per una pista més estreta i pedregosa. A partir d'aquí haurem de superar un important desnivell en tan sols 4,5 quilòmetres, que ens aproparan al nostre objectiu, el cim del Cap del Verd.
La pista ens porta a una barrera que impedeix al pas dels vehicles. Estem en el lloc conegut com el Portell de l'Ós, a tocar les Roques de les Feus i per sota la clotada del mateix nom. Passem la tanca, i fem una curta baixada fins a situar-nos en el Clot del Prat Salvatge. Tot seguit retrobem el sentit ascendent del recorregut. Sortint de la clotada arribem al Prat de la Pleta dels Cavallets, i tot seguit al Planell de la Font, on tenim unes bones vistes del Pedraforca.
Ara seguirem pujant, tot seguint el rastre d'una vella pista ja herbada. Aquest últim tram es força complicat de fer sobre la bicicleta, jo vaig prendre l'opció d'anar a peu.
A l'altura del Prat Nabidal trobo un vell rastre de pista, que en permet fer els últims metres abans del cim sobre la bicicleta. Arribem al cim del Cap del Verd a 2.282 metres.
L'esforç és compensat amb unes espectaculars vistes de l'entorn, Pedraforca, Ensija i el Cadí, amb els poblets als nostres peus, també veiem el Port del Comte, i gran part del Pirineu.
Des del planell cimer podem anar uns metres cap al sud, des d'on veurem la Vall de Lord, amb la presa de la Llosa del Cavall i Sant Llorenç de Morunys.
----------
Una vegada descansats solament haurem de desfer el traçat fet fins aquí, tenim per davant nostre un descens quasi continuat d'una mica més de 12 quilòmetres, solament interromput per un curt tram que ens farà pujar al Portell de l'Os. Amb una mica de perícia i força precaució, podrem fer tot el descens sobre la bicicleta.