SANTUARI DEL MIRACLE.

Descripció de la ruta; recorregut circular sortint des del Santuari del Miracle, visitant la capella de Sant Gabriel, i les esglésies de Santa Maria de Torredenegó i Sant Jaume de Riner. Es tracta d'una caminada agradable, per bons camins d'una mica més d'onze quilòmetres, i d'un desnivell d'un centenar de metres. El Santuari del Miracle està situat a 830 metres d'altitud en l'altiplà de la Catalunya central, en un entorn agrícola i forestal sense nuclis urbans, on la població viu en masies aïllades, que donen a aquest territori un tret ben particular.

Punt de sortida; podrem trobar aparcament al mateix Santuari del Miracle (municipi de Riner, comarca del Solsonès).

Aquest santuari de forta devoció mariana, fou construït arran de la suposada aparició de la Mare de Déu a dos nens l'any 1458. Després es va construir una segona església l'any 1590, derruïda al segle XVIII, i de la qual encara queden algunes restes. Finalment, l'església actual inacabada data del 1820. El conjunt va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 22 d'abril de 2008.
El santuari és tot un conjunt format a part de l'església esmentada, per la Casa Gran, datada del segle XVI i l'antic alberg per acollir els pelegrins. La casa d'espiritualitat, que acull aquelles persones que volen trobar un ambient de pau i pregària. Les cel·les i el monestir benedictí, que és atès per monjos procedents de Montserrat des del 1901.

Capella de Sant Gabriel. 
Petita capella del segle XV situada dalt del turó de Sant Gabriel (859 metres). És d'una sola nau i no té absis. La capella que fou construïda abans que la del Santuari, està dedicada actualment a Sant Gabriel.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/circular-pel-miracle-9301374

Santa Maria de Torredenegó, és l'església parroquial del nucli de Torredenegó. Conserva encara l'estructura romànica del segle XII. La planta és rectangular i de nau única. La primera notícia és del 1142, en un document que l'anomena "Sancte Marie de Turre de Negó". Aquest topònim fa referència a una torre o mas fortificat, al voltant del qual s'estenia una zona que devia tenir per senyor un tal Enneg o Ennegó.
==============
==============
==============
==============
==============
Sant Jaume dels Tracs o Sant Jaume de Riner, és una església romànica que es troba dins de l'antic terme del castell de Riner. Encara que no hi és mencionada, aquesta capella estaria inclosa en la donació que l'any 1103 féu el senyor del castell de Riner a la Canònica de Santa Maria de Solsona. L'esglesiola conserva un bonic retaule d'època barroca, que es podria datar en el segon terç del segle XVII.
==============
Mas l'Estany.
Santuari del Miracle.

https://elmiracle.cat/

El més destacat de tot el conjunt és el retaule barroc del segle XVIII situat l'interior de l'església, obra de Carles Morató i el daurador Antoni Bordons. El santuari del Miracle no té torre, les campanes estan instal·lades en un terrat sobre l'absis del temple. Les quatre campanes estan dedicades a les 4 invocacions marianes de la comarca del Solsonès. Foren fabricades el 2003 per Albert Bachert, campaner alemany de la reconeguda nissaga campanera dels Bachert, establerta a principis del segle XVIII i encara en actiu.
==============
==============
L'origen del santuari cal buscar-lo en l'aparició de la Mare de Déu a dos nens pastors, Celdoni i Jaumet, de la masia la Cirosa, que s'aixeca a poc més de cinc-cents metres al nord de l'església del Miracle.

Segons consta als documents del procés canònic instruït pocs dies després d'aquests esdeveniments, l'any 1458 Catalunya estava afectada per una epidèmia de pesta bubònica. El dijous, 3 d'agost d'aquell any, cap al tard, la mestressa de la Cirosa, de nom Constança, es trobava guardant el ramat, en un prat conegut com el prat de Bassadòria acompanyada de dos fills seus, el Celdoni i el Jaumet. Quan el més gran dels dos germans, el Celdoni, va anar a girar les mules que també pasturaven vora el prat, va tenir un gran ensurt quan es va trobar davant una cosa semblant a un bell infant, la qual estava agenollada amb les mans juntes envers el cel, amb una bella creu que tenia en les mans, amb nostre Senyor que era crucificat. Vestia una manteta vermella fort gallarda que li tocava en terra, així com estava agenollada, tot entorn d'ella.
==============