BTT-RAJADELL-FALS.

Descripció de la ruta; interessant sortida d'uns 38 quilòmetres i 500 metres de desnivell, que des de la ciutat de Manresa ressegueix un tram del riu Cardener, per anar a trobar la riera de Rajadell, i la remunta fins al mateix poble de Rajadell. Entremig si la sequera ens ho permet, trobarem diversos gorgs (Esparvers, Escaletes, Blau), i també algunes fonts (Arrel, Girada, Forn). La tornada des de Rajadell la farem passant pel poblet de Fals, i acabarem donant la volta al turó de Collbaix.

Punt de sortida; zona esportiva del Congost (Manresa).

Via Verda del Cardener.
Gorg de les Escaletes. 
La riera de Rajadell, amb una llargada d'uns trenta quilòmetres és un afluent per la banda dreta del riu Cardener. Neix a l'altiplà de Calaf per la unió de diversos torrents, des de les poblacions de la Llavinera fins al castell de Boixadors. Passa encaixat entre els termes d'Aguilar de Segarra i Rajadell, i arriba al Cardener ja en el terme de Manresa, al paratge anomenat albereda de Can Poc Oli.

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/manresa-riera-de-rajadell-des-de-can-poc-oli-fins-a-rajadell-coll-de-collbaix-congost-8571933

Vistes a Collbaix.
Bosc del Suanya.
 ===============
Font de l'Arrel.
Gorg Blau. Riera de Rajadell.
Font de la Girada.
 ===============
Rajadell està situat a la vall mitjana de la riera de Rajadell. El terme alterna el bosc amb zones de matollar, que ja s'han recuperat del gran incendi de l'any 1980. El poble ha crescut al voltant de les restes de l'antic castell de Rajadell i de l'antiga església parroquial de Sant Iscle, dalt d'un turó a la vora dreta de la riera. Modernament, la població s'ha desplaçat vora l'estació del ferrocarril de Barcelona a Lleida, al barri de les Casetes. L'indret és conegut des del 1025, i el castell des del 1063. Rajadell pertanyia des del segle XII al XVI a la família Rajadell; passà als Cruïlles i per successió als Aimeric i Pignatelli, marquesos de Sant Vicenç i d'Argençola.
 ===============
El Dalmau.
Mas de la Torre.
Montserrat des de les Costes de Collbaix.
Collet de Collbaix.
 ===============
 ===============