EL BARTOLO (729 metres).

Descripció de la ruta; el Bartolo és un cim situat dins del parc natural del Desert de les Palmes, enclavat en una regió muntanyenca litoral de la comarca de la Plana Alta (Castelló de la Plana), paral·lela a la costa, amb abundants crestes i penyes. L'ascensió aquest cim té una llargada de prop de 8 quilòmetres, i un desnivell de quasi quatre-cents metres. Per arribar al cim o podem fer per la ruta del Mas d'Huguet, a través d'una àmplia pista forestal que ascendeix progressivament fins al cim, o per la cresta, a través de la sendera PR-CV 422. Nosaltres hem triat la segona opció, un itinerari de major interès i atractiu. Durant el recorregut i per aquest ordre trobarem diversos punts d'interès; el Convent Carmelita o Monestir dels Pares Carmelites del Desert de les Palmes, a tocar la carretera i abans d'arribar al punt de sortida, el Centre d'Interpretació de la Bartola, la Creu del Bartolo a pocs metres del cim, l'ermita de Sant Miquel al mateix cim, i per finalitzar el recorregut, la Porteria Alta antic punt d'entrada del monestir.

Punt de sortida; ens haurem d'arribar a la localitat de Benicàssim (Castelló de la Plana), i des d'aquí cercar la carretera CV-147, que ens portarà de ple dins del parc natural del Desert de les Palmes. Seguin la carretera durant quasi 9 quilòmetres, arribarem al Centre d'Interpretació la Bartola, que disposa d'una zona d'aparcament exterior, i una altra interior que està subjecta a un horari d'obertura i tancament (de 9.00 a 14.00 hores).
El parc natural del Desert de les Palmes, és tan divers i dispers que ocupa part de cinc termes municipals: Benicàssim, Cabanes, La Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana. Fou declarat parc natural pel govern valencià el 16 d'octubre de 1989. La superfície protegida ocupa un total de 3.200 ha., aconseguint la seva cota màxima en el pic del Bartolo amb 729 metres. Va patir un greu incendi el mes d'agost de l'any 1985.
El nom de desert és el terme amb què els carmelites descalços designen aquells llocs solitaris i allunyats de la població, als quals es retiren per a dedicar-se a la contemplació i oració. Com que en la zona abundaven, els margallons (Chamaerops humillis), el parc va passar a denominar-se Desert de les Palmes. Les terres del Desert de les Palmes han estat poblades des del neolític, encara que la seva història comença realment amb l'arribada dels pares carmelites.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/parque-natural-del-desert-de-les-palmes-cim-del-bartolo-por-la-cresta-ibp-52-hkg-38688604#wp-38688606

https://parquesnaturales.gva.es/es/web/pn-desert-de-les-palmes

===============
===============
Primeres vistes del Bartolo. Aquesta muntanya rep el seu nom per l'anacoreta fra Bartolomé de la Santíssima Trinitat, un dels primers carmelites descalços que van viure aquí, concretament en una petita cova no lluny del cim, a mitjan segle XVII. El Bartolo també ha tingut el seu protagonisme històric, ja que ha estat un dels llocs fonamentals en el mesurament terrestre, i per als treballs de fixar la mesura del metre.
A principis del segle XIX el geògraf francès Pierre François André Méchain, es va instal·lar en l'ermita de Sant Miquel, fent un seguit de treballs que van fer possible la triangulació prèvia a la fixació de l'actual unitat de mesura internacional de la longitud. També hi van residir els geògrafs Eduardo Biot i Francesc Aragó, durant gairebé dos mesos fent tasques pel mesurament del Meridià de París.
Vistes a Benicàssim.
===============
Cim i Creu del Bartolo.
La Creu del Bartolo, és un monument aixecat a 690 metres sobre el nivell de la mar prop del cim del Bartolo. Se celebra una festa l'últim diumenge d'octubre, rememorant la primera Creu del Bartolo construïda l'any 1902. Aquesta creu va ser dinamitada el 17 d'agost de 1936, al cap de pocs dies d'iniciar la Guerra Civil. Les seves restes encara poden veure's al costat de les antenes de telecomunicacions i l'ermita de Sant Miquel Arcàngel.
En 1940 va haver-hi un projecte de construir una nova creu en l'emplaçament antic, que per diversos motius no es va dur a terme. No va ser fins al 13 de maig de 1984, que es van congregar en el cim prop de 400 persones, per a la col·locació de la primera pedra de la nova creu. L'actual creu pesa al voltant de 90 tones i mesura 24 metres, va ser inaugurada el 12 de maig de 1985.
Antiga creu del Bartolo al costat de l'ermita de Sant Miquel.
===============
Antic convent, avui dia abandonat.
El Convent Carmelita o Monestir dels Pares Carmelites del Desert de les Palmes, està situat en el terme municipal de Benicàssim. Va ser fundat l'any 1693, i la seva construcció es va desenvolupar entre 1697 i 1733, disposant d'un espai conventual a més d'ermites disperses. A causa de la inestabilitat del terreny, l'any 1783 es va començar la construcció d'un nou monestir en un lloc pròxim, quedant abandonat el primitiu.
L'ermita Sant Miquel Arcàngel es troba en el cim del Pic Bartolo. És una ermita petita consolidada sobre la roca del cim, construïda l'any 1752 per iniciativa del pare Vicente de la Concepció. En ella es guardaven les medalles beneïdes pel Papa Benet XVI, i es produïa la benedicció de termes pel prior després d'oficiar-se missa en la festa del sant. De les ermites que hi ha en la zona, és l'única amb vocació de santuari i no per a servir d'habitatge.
===============
La Porteria Alta es trobava en molt males condicions, però gràcies a les ajudes de la Diputació es va rehabilitar fa pocs anys, igual que les dues ermites que la flanquegen: l'ermita del Carme i la de Sant Joan. Aquest edifici donava accés al recinte reservat per al retir espiritual dels monjos, formant part d'un sistema de muralles perimetrals que asseguraven l'aïllament i tranquil·litat a la muntanya sagrada.
================