RIERA DE MARGANÇOL.

Descripció de la ruta; excursió que remunta la riera de Margançol, des de Borredà en direcció a Sant Jaume de Frontanyà. Un curs d'aigua de toponímia molt variada, ja que la trobarem mencionada amb diversos noms (Margansol, Mergançol, Mardansol, Merdançol). Ruta ideal per les èpoques més caloroses, on descobrirem diversos gorgs, saltants d'aigua, una bonica fageda, i alguns punts on el mateix camí ens obligarà a creuar la riera. En total tenim una mica més de 10 quilòmetres de caminada, i un desnivell força suau d'uns 200 metres.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16 fins passat Berga, on enllaçarem amb la C-26. Passem la Presa de la Baells, el poble de Vilada i arribem al poble de Borredà. Passat el poble podrem aparcar el cotxe abans de passar el km. 167 (Revolt del Mal Pas) i després de creuar el Pont de cal Príncep. En total tenim uns 69 quilòmetres, i un temps aproximat de 55 minuts.
La riera de Margançol és un afluent per l'esquerra del riu Llobregat, tots dos ajuntant les seves aigües a l'altura del pantà de la Baells. Aquesta riera neix a uns 1.300 m d'altitud en els serrats prepirinencs de Sant Jaume de Frontanyà, on la unió de tres torrents: el torrent dels Oms, el torrent de Picanyes i el torrent de Puig Miró formen el naixement de la riera.
Des de l'aparcament baixarem a la riera per veure el Gorg del Salt, la seva proximitat amb el poble de Borredà fa que sigui un dels més coneguts i visitats. Després de visitar aquest primer toll, anirem remuntant la riera passant altres gorgs, i els molins del Sobirà, de Campalans i de Cabanes. En aquest últim deixarem el camí que va de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà, i donarem la volta, tot seguin en la major part la mateixa ruta que hem fet servir per arribar fins aquí.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/gorgs-de-la-riera-de-margansol-20180912-28573460

-----------
Moli del Sobirà.
----------
-----------
----------
Gorg del Tell o Matamala.
----------
Gorg de la Dama.
-----------
------------
----------
Fageda dels Desitjos.
----------
----------
-----------
En acabar la ruta ens dirigim al poble de Vilada, per degustar un bon dinar al restaurant de cal Candi.

https://calcandi.simdif.com/restaurant.html