BTT CASTELL DE BOIXADORS.


Descripció de la ruta; recorregut d'uns 21 quilòmetres i una mica menys de 500 metres de desnivell, la majoria dels quals els trobarem en els últims quatre quilòmetres, fins aquí el traçat és una agradable passejada per pistes amples i en bon estat, amb algun tram de pujada de poc desnivell.

L'atractiu principal del recorregut és poder fer amb BTT el turo del Castell de Boixadors dins del llistat dels 100 Cims de FEEC, a tot això si afegeix el fet que dalt d'aquest cim, i trobem un castell envoltat d'una llarga història i declarat com a bé cultural d'interès nacional.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa ens incorporarem al C-25 (Eix transversal) i ja no el deixarem fins a la població de Sant Pere Sallavinera, des d'on iniciarem el recorregut. En total i tenim uns 29 quilòmetres, que podrem fer en uns 25 minuts de temps.

Iniciarem el recorregut des de Sant Pere Sallavinera, un petit municipi de la comarca de l'Anoia. Podrem deixar el cotxe al carrer central, on i trobarem un ampli aparcament. Sortirem del poble, per la mateixa carretera que i hem arribat amb el cotxe. Fem uns metres d'aquesta carretera (N-141b), per un pont creuem per sobre la línia de ferrocarrils (FC Manresa-Lleida) i tot seguit passem per sota la C-25. A la sortida d'aquest pas soterrani deixem la carretera, i ens desviem a la dreta per una pista asfaltada, que durant uns metres segueix paral·lela a la C-25. Ens desviem a l'esquerra per entrar en una zona de plans de conreu, passem a tocar la casa de Ca la Viuda, i ens tornem a desviar ara a la dreta fins passar Cal Piquer.


La Remugosa.

Tornem a creuar per sobre el ferrocarril, a l'entrada d'una mina, en el mateix punt on trobem una carretera local (BV-3051), la seguim solament uns deu metres de pujada, i prenem una pista a l'esquerra. Haurem de tenir en compte, que a la tornada aquesta carretera local la farem servir per retornar al poble de Sant Pere Sallavinera. Durant uns metres alternarem el camí pla amb algun pujador més dret, fins a situar-nos als faldars de les Costes de la Remugosa i la casa del mateix nom, des d'aquí ja tenim una visió més propera del Castell de Boixadors.

Castell de Boixadors des de la Remugosa.

Les Bassetes. 

Passada la casa de la Remugosa enllacem amb una pista pavimentada, per davant la Plana dels Seguers i el gran mas de Seguers. A l'inici d'aquesta pista perdrem uns metres de desnivell, només passar els Seguers deixem l'asfalt i ens desviem a l'esquerra, per davant la casa de les Bassetes. Un breu pujador ens acosta a una pista més ampla, que seguim per la dreta.


Deixem pistes a esquerra i dreta, i arribem al cementiri de Sant Pere de Boixadors, l'ermita està uns cent metres més avall. Anirem seguint la pista ampla (Camí de la Fortesa al Moli de Boixadors), deixarem totes les pistes menys importants que anirem trobant, seguint per un traçat força planer amb algunes girades pronunciades per creuar algun torrent.


Sense gaires complicacions arribarem a un punt on veurem uns metres per sota nostre el mas del Moli de Boixadors, on destaca la Capella de la Sagrada Família, construïda com a capella particular del Molí de Boixadors entre els anys 1881 i 1883. 


A partir d'aquí, la ruta ja es va situant per sota la Carena de Boixadors. Uns metres després de passar el Moli de Boixadors deixem la pista principal, i girem a l'esquerra pel Camí de la Font Puda, en un principi seguirem a prop del torrent, però a mesura que anem prenent alçada ens anirem allunyant. El recorregut ens fa voltar, per la part del darrera del cim del Castell de Boixadors. Fem una gran marrada per davant del mas de Vallcebre, en una confluència important de pistes. Punt d'orientació força conflictiu, on l'ús del track és del tot necessari. Aquests últims quilometres són de pujada constant, amb algun pujador molt dret, tot i que la pista és relativament bona. Uns metres més planers ens porten al coll del Castell, important cruïlla de camins a tocar el Castell de Boixadors.


En la mateixa cruïlla i podem veure les ruïnes de la Casa Nova del Castell, des d'aquí al punt més elevat del recorregut ens quedant uns pocs metres de pujada molt dreta, amb una tanca que barra el pas de vehicles. Un últim esforç i assolim la nostra fita d'avui, el Castell de Boixadors.


El Castell de Boixadors és encimbellat dalt d'un turó a 848 metres, en una posició privilegiada pel que fa al control sobre els camins d'accés a l'altiplà de Calaf i a la banda oriental del terme, a frec dels límits bagencs.


Es troba a l'extrem occidental de la serra de Castelltallat (922 m), la qual emmarca, amb la serra de Rubió (837 m) al sud, el camí que comunicava la vall del Cardener amb la del Segre. Era, per tant, un camí molt important en temps de reconquesta.


Del castell resta la torre rodona mestra, una sala coberta amb un arc de diafragma ogival, i restes d'un casal senyorial amb els seus cups, colomar i altres senyals de dependències així com de murs que protegien els apartats dels senyors.


A redós del castell hi ha l'església romànica de Sant Pere, d'una única nau, que inicialment estava capçada a llevant per un absis semicircular, element que fou refet més tard, al segle XVIII, per l'actual de planta quadrangular; destaca també d'aquesta centúria, el campanar de paret amb dues obertures al mur de ponent. De l'edifici original del segle XI conserva la decoració del mur de migdia, centrada en un fris amb arcs cecs en sèries de dos i lesenes molt curtes.



Continuem el recorregut i retornem al coll del Castell, on prenem la pista ampla de la dreta, amb baixada directa fins a la masia dels Seguers, on retrobem el traçat que hem fet de pujada. A partir d'aquí repetirem durant uns quilòmetres el mateix camí, passant pel mas de la Remugosa. Passada aquesta casa enllacem amb la carretera local BV-3051, tornem a creuar per sobre la línia de ferrocarrils i seguim per la carretera N-141b, en breus minuts ens trobarem a l'entrada del poble de Sant Pere Sallavinera, on donarem per acabat el recorregut.