RONCESVALLES – BURGUETE.

Descripció de la ruta; si estàs per aquesta zona navarresa, i el Camí de Sant Jaume d'entrada el veus massa llarg, i en aquest moment amb poques possibilitats de poder-lo realitzar, aquí detallem una curta passejada per poder-nos impregnar de l'essència del "Camí" i delectar-nos d'un petit tram de la segona etapa que va de Roncesvalles a Zubiri. El recorregut l'iniciem des de Roncesvalles fins a Burguete, passant pel Bosc de Sorginaritzaga o Roureda de les Bruixes. En total caminarem una mica més de cinc quilòmetres, amb un desnivell de cent metres.

Punt de sortida; des de la vila de Roncesvalles (en basc Orreaga i oficialment Orreaga-Roncesvalles) a la Comunitat Foral de Navarra. Ampli aparcament a tocar l'església col·legiata de Santa Maria.

https://roncesvalles.es/

https://www.visitnavarra.es/es/roncesvalles

L'església de Santiago o dels Pelegrins, és una petita església gòtica del segle XIII.

Roncesvalles continua sent enclavament fonamental per als pelegrins del Camí de Sant Jaume. Per Ibañeta i Roncesvalles entra l'anomenat Camí Francès.
L'església i col·legiata de Santa Maria, és el millor exemple navarrès del gòtic. Acull una preciosa imatge de la Verge del segle XIV.
El temple actual es va construir gràcies a Sancho el Fort (1194-1234), qui el va triar com a lloc d'enterrament. No hi ha dades concretes sobre les dates de la construcció de l'església, però se sap que va ser a principis del segle XIII, entre 1215 i 1221.

==============
==============

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/roncesvalles-bosque-de-las-brujas-burguete-navarra-82484657

==============
Bosc de Sorginaritzaga o Roureda de les Bruixes, pel qual transcorre el camí de Sant Jaume entre Roncesvalles i Burguete. Un cartell gairebé al final del boscatge ens explica la raó d'aquest apel·latiu: "En aquest bosc va ser on es van celebrar alguns dels més coneguts aquelarres del segle XVI, que van motivar una sonada repressió, que va acabar per portar a la foguera a nou persones de la zona".
La Creu Blanca està situada al costat de l'entrada a Burguete, i al costat del Bosc de Sorginaritzaga. Va ser aixecada en el segle XVI amb l'objectiu de purificar el bosc.
==============
La Creu dels Pelegrins famosíssim fita del Camí Francès a la sortida de Roncesvalles, en la ruta cap a Burguete. D'origen incert, el seu emplaçament i composició actual es deuen a Francisco Polit, prior de Roncesvalles en la segona meitat del segle XIX, qui va manar aixecar-la cap a l'any 1880. Seria el resultat de l'aprofitament d'una altra creu o creus anteriors.

==============
==============
==============
Burguete, poble nascut per i per al camí de Sant Jaume, un lloc de fascinant bellesa travessat per la Ruta Jacobea. Aquest poble-carrer va néixer a la calor del Camí Sant Jaume, per a donar servei als pelegrins que arribaven d'Europa travessant els Pirineus. L'origen de Burguete es remunta al segle XII, quan va néixer com a "burg" de l'hospital de Roncesvalles. El terme "burg" fa referència a un concepte urbanístic. Inicialment, entre els pobles germànics i en època romana, s'aplicava a petites torres o llocs fortificats. En l'alta edat mitjana, es considerava burg a un castell construït per un senyor feudal amb finalitats purament militars, com a avançada o lloc de vigilància fronterera.
L'atracció de comerciants i burgesos, la creació d'albergs i l'estructura de poble lineal al costat del "Camí" van desencadenar la seva fundació l'any 1100. L'any 1476 és esmentat amb el diminutiu de Burguet de Roncesvalles. Amb el pas del temps i atès que mai va passar de ser una població modesta, seria conegut definitivament com a Burguete.