SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT. (MONTFERRI).

Descripció de la ruta; caminada curta de prop de cinc quilòmetres, i uns cent metres de desnivell. El recorregut s'inicia al poble de Montferri, i en mitja hora de caminar ens apropa al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, tot passant pel Castell de Rocamora. 

Punt de sortida; des de Montferri, un municipi de la comarca de l'Alt Camp. El poble havia estat anomenat Puigtinyós fins al 1917. Dins del seu terme hi ha el poblet de Vilardida, i l'edifici del molí de Puigtinyós, que donava nom antigament al poble.

Sant Bartomeu és l'església parroquial de Montferri, al cèntric carrer Major. Es tracta d'un edifici de grans dimensions i de planta basilical, que presenta una diversitat d'estils a causa de les successives reformes.
Aquesta església està documentada des del segle XIII (donació feta per la senyora Guillema de Castellvell el 19 d'abril de 1214). Es va bastir aprofitant les restes d'una construcció anterior, d'inicis del segle XII. La façana data del segle XVIII, concretament de l'any 1789, d'acord amb la inscripció que hi figura. Pocs anys després, el 1797, es va realitzar el campanar. Hi ha una placa commemorativa d'aquest fet a la façana meridional. Durant la guerra civil es van cremar peces de gran valor artístic.
El castell de Rocamora, antigament fou conegut com a castell de Montferri o de Puigtinyós. L'edifici va ser construït per tal de defensar la zona fronterera del riu Gaià, a l'època de la Reconquesta. Les notícies documentals sobre aquest castell són escasses. Alguns documents el daten de l'any 1010, quan depenia del terme de Castellví de la Marca, i es pensa en la possibilitat que el seu origen fos àrab. Des de 1844 els seus propietaris són els Pagès, que encara el conserven, i hi han fet diverses obres de restauració. En l'actualitat, el castell es presenta com un casal senyorial tardà (segles XVII-XVIII) i no conserva vestigis del castell romànic. Ha estat restaurat, i actualment funciona com a restaurant.
Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.
Vista de Montferri des del santuari.
El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, és un edifici situat damunt d'un tossal de cinquanta metres d'alçada, de propietat municipal que està adscrit a la parròquia de Sant Bartomeu de Montferri, i el qual forma part de l’itinerari de la Ruta del Cister.
El santuari va ser projectat per Josep Maria Jujol, i començat a construir entre els anys 1926 i 1928, però no es va acabar per manca de recursos econòmics, aturant-se les obres l'any 1930. El terreny havia estat cedit per la família Vives de Montferri, el membre de la qual Daniel Maria Vives, jesuïta, havia estat el promotor.  L'any 1987 s'inicia una nova etapa per acabar l'obra, sota la direcció de Joan Bassegoda i Nonell (arquitecte) i Josep Cendrós (constructor).
La imatge exterior del santuari recorda d'alguna manera les formes de les muntanyes de Montserrat, on el punt més alt està situat a trenta-tres metres, en una agulla coronada per una creu de ferro, que en realitat és un penell que marca la direcció del vent.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/alt-camp-montferri-castell-de-rocamora-restaurant-cami-del-torrent-tunel-t-204-santuari-de-montserr-22609068

https://montferri.altanet.org/santuari-mdd-montserrat

===============
===============
A tocar el santuari hi ha la Cova Blava. Una balma pintada de color blau, on hi ha una Mare de Déu de Montserrat, normalment a la cova es pot entrar els diumenges.
El campanar es va fer apartat de l'església amb quatre campanes, anomenades; Resurrecció, Clara, Cristina i Montserrat, que és la més gran. Totes elles van ser foses a Alemanya, a la mateixa foneria d'on són les de Montserrat.