FORADADA.

Descripció de la ruta; ens arribarem fins a la població de Foradada a la comarca de la Noguera, a la zona del Segre Mitjà. Sobre del poble veiem un turó allargassat, que conté en el vessant meridional del cingle  un forat a la roca que dóna nom al poble, i actualment forma part del Parc de la Roca Foradada. Des del mateix poble, farem una passejada fins assolir la part alta d’aquest penyal rocós, situat sobre mateix de les cases. La part final té unes escales metàl·liques, que ens poden pujar sense gaires dificultats. Dal de tot trobem el mirador de Sant Urbà, des d'on tenim una àmplia perspectiva del municipi i el seu entorn. Altres punts d'interès són l'església parroquial de Sant Josep de Foradada, i l'ermita de Sant Urbà situada a mitja pujada del turó. Ruta sense pretensions físiques, que podrem allargar passejant pels carrers de Foradada. Per tal de poder fer una jornada més entretinguda, podem consultar la web del municipi on ens indicaran altres llocs d'interès propers.
Punt de sortida; des del poble de Foradada.

L'església parroquial de Sant Josep de Foradada, es troba a la banda sud de la plaça Major de la població. L'actual església es va construir el 1783 enfront de l'antiga església romànica de Sant Pere del segle XI, que fou enderrocada a finals del segle XIX, i en el seu lloc s'hi va construir l'edifici de l'escola-ajuntament.

https://www.foradada.cat/turisme/llocs-dinteres

L'ermita de Sant Urbà patró del poble de Foradada, està emplaçada a tocar el cim del turó, als peus del qual s'estén la població. Es tracta d'un edifici aïllat de planta rectangular, amb un campanar d'espadanya. Conté una imatge del sant en un pedestal sobre l'altar. L'aspecte actual de l'ermita es deu a les obres de reforma que s'hi efectuaren cap al 1964, però la seva construcció original es pot datar als segles XVII o XVIII.
===============
===============
===============
===============
Foradada.
===============
===============
===============
===============
Arnau Mir de Tost fundador de Foradada, és un dels personatges més oblidats de la nostra historia. Va néixer probablement a principis del segle XI, en ple canvi de mil·lenni. Els seus pares eren Mir de Tost i Sança, senyors dels dominis de Tost, en els límits meridionals de l'Urgellet. Segurament pertanyia a una de les famílies nobles més rellevants, dins de la cort comtal d'Urgell. Després de la mort del seu pare, Arnau Mir va participar de molt jove en la política del comtat. Es va casar el 1032 amb Arsenda, també de llinatge distingit, i va comprar al comte d'Urgell el castell de Llordà, des d'on dirigirà la tasca principal de la seva vida: conquerir la frontera del Montsec als andalusins i organitzar les conquestes, creant un estat semi independent dins de la Catalunya comtal.