VALL DE LA LLOSA.

Descripció de la ruta; passejada curta i plaent ideal per fer amb nens, que ens aproparà a l'interior de la Vall de la Llosa. Una vall que té la seva capçalera al nord a tocar d'Andorra, envoltada de muntanyes força altes, com la Tossa Plana de Lles. La major part del camí passa a tocar el riu de la Llosa. Els principals atractius que trobarem duran el recorregut son; el Moli del Salt, les restes del Castell de la Llosa, i l'església de Sta. Maria dels Àngels, antiga capella del Castell. En total farem uns 8 quilòmetres de camí, i quasi 300 metres de desnivell. Millor no preocupar-se del temps horari, per poder gaudir amb tranquil·litat d'aquest bonic recorregut.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16 fins al túnel del Cadí. A la sortida continuarem per l'N-260, passant Bellver de Cerdanya. Deixen aquesta carretera, i ens desviem en direcció a Prullans seguint per la LV-4037. Passem Ardòvol, i Coborriu de la Llosa. Des d'aquest poblet baixem a trobar el riu de la Llosa en un punt on i trobem un pont. En aquest lloc, trobarem algun espai per poder aparcar a tocar la carretera. En total i tenim unes 2,15 hores de cotxe, i uns 115 quilòmetres de recorregut. A tenir en compte l'estafa que suposa el pagament del túnel del Cadí.

Des de l'aparcament, iniciarem l'excursió pel marge esquerre del riu de la Llosa a tocar uns camps.
Si alcem la mirada, al fil de la carena veurem el campanar i algunes cases del poblet de Viliella. El camí és planer, en algun punt trobarem diferents viaranys que condueixen al riu. El camí principal forma part del GR107 o Camí dels Bons Homes.
A menys d'un quilòmetre de la sortida estem a tocar el Moli del Salt, aquí deixem un sender a l'esquerra que és per on sortirem de tornada.
Continuem per la dreta, travessant el riu per un pont de fusta.
Riu de la Llosa.
Ens podem desviar uns metres per l'esquerra fins al Salt del Molí, o el Molí del Salt. Com bé diu el seu nom i trobem un bonic saltant d'aigua, i les restes de l'antic molí datat al segle XVIII.
Tornem al sender principal, en un principi prenem uns metres d'alçada i ens allunyem un xic del curs d'aigua. Arribem a un trencall que seguim per l'esquerra, fins a situar-nos per davant de la masia de cal Gasconet.
Ens trobem en una zona anomenada Prats de la Llosa, deixem una pista a l'esquerra que mena a la visible casa de cal Jan de la Llosa.
Cal Jan de la Llosa.
Deixem un sender a l'esquerra que mena a la dita casa, i que farem de tornada. Ara la pista ampla s'enfila una mica, passem una tanca i ens situem per sota d'un turo rocallós on ja podem veure l'ermita del Castell de la Llosa.
Per pujar al castell haurem de travessar el riu.
El Castell de la Llosa és un castell medieval del municipi de Lles de Cerdanya (Cerdanya) declarat bé cultural d'interès nacional. Es conserven restes de murs a la part alta del turó, al costat de l'església de Sta. Maria dels Àngels, antiga capella del castell. Pel que fa a l'església de Santa Maria dels Àngels, és un edifici de planta rectangular amb la volta esfondrada. L'ermita fou església parroquial de l'antic terme de la Llosa.
Per la tornada desfarem el camí fins a l'última cruïlla que seguim per la dreta, per tornar a travessar el riu per un pont davant mateix de la casa de cal Jan de la Llosa. Aquesta casa és privada, però en estar situada en el recorregut del Camí dels Bons Homes ofereixen la possibilitat d'acampar als prats, i disposen de tendes per llogar als excursionistes amb reserva prèvia.
Cal Gasconet.
El camí de tornada, el fem pel marge contrari pel qual havíem caminat a l'anada. Per una pista ampla no gaire bona per a vehicles normals anem baixant fins a trobar un camí a l'esquerra, que per una baixada força dreta ens torna a apropar al Molí del Salt. A partir d'aquí tornem a trobar el camí que en fet de sortida, i que en breus minuts ens retornarà al cotxe.