CASTELL D'OLÈRDOLA.

Descripció de la ruta; ruta que ens portarà per dins del Parc Comarcal d'Olèrdola, on trobarem diversos punts de gran interès; el Castell d'Olèrdola, l'església de Sant Miquel, l'ermita de Santa Llúcia, la Necròpolis del Pla dels Albats, la capella de Santa Maria dels Albats, les importants masies de can Castellví i can Ximet, un parell d'abrics, que prenen el nom de les masies per la seva proximitat, i on es troben importants jaciments arqueològics. Una cova, fonts, forns de calç, a més d'un curt tram d'aventura equipat amb cadenes i alguna grapa. En total una excursió molt entretinguda d'aproximadament 13 quilòmetres, i uns 300 metres de desnivell.

Punt de sortida; des de Sant Miquel d'Olèrdola. El nom del municipi prové de l'antiga ciutat d'Olèrdola, capital històrica del Penedès que hi havia al turó de Sant Miquel d'Olèrdola. Entre tots els municipis del Penedès, Olèrdola és dels que té més importància històrica i un valor arqueològic més consolidat. Des de la prehistòria i, posteriorment, ibers, romans i cristians, han anat ocupant la plataforma rocosa del turó de Sant Miquel, i el seu entorn més proper, tot aprofitant l'estratègica situació de l'indret pel control de la plana penedesenca, i la defensa natural que ofereixen els penya-segats.

Castell d'Olèrdola. 
El conjunt històric d'Olèrdola és dalt del turó de Sant Miquel en un contrafort del massís del Garraf, al sud del terme municipal.
Les troballes arqueològiques més antigues corresponen a l'inici de l'edat del bronze (2000-1800 aC). Cap a la fi del segle II aC, els romans hi establiren un campament militar per controlar la via Hercúlia (més tard Via Augusta), que travessa la comarca. Aixecaren una impressionant muralla pel davant de l'anterior, amb torres de planta quadrangular. Cap al 929, el Senyor Sunyer I hi edificà un castell i una església dedicada a Sant Miquel, d'estil preromànic. Posteriorment, es bastí el temple romànic, a la fi del segle X (any 992). El 1963 la Diputació de Barcelona n'adquirí la propietat i l'any 1971 s'inaugurà dins del recinte del castell el Museu Monogràfic d'Olèrdola. L'any 1995 va ser traspassat a la Generalitat de Catalunya, i és, des de llavors, una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya. L'any 1999 s'inaugurà el nou centre d'interpretació, en substitució de l'antic museu.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/conjunt-monumental-dolerdola-balmes-de-can-castellvi-i-can-ximet-coves-de-segarulls-32680099

Necròpolis del Pla dels Albats.
 Actualment, es coneixen prop d'un centenar de tombes antropomorfes o olerdolanes del mateix tipus que es troben a l'interior del recinte. Les sepultures estan excavades a la roca i moltes d'elles pertanyen a infants: són els albats (nadons morts abans de rebre els Sagraments o tenir ús de raó), nom que ha donat origen al topònim de l'indret.
Santa Maria dels Albats o Santa Maria del Pla dels Albats.
Can Castellví i l'ermita de Santa Llúcia.
Can Ximet.
Abric de can Ximet, amb Montserrat de fons.
Abric de can Ximet.
Forns de calç de can Castellví.
Ermita de Santa Llúcia de can Castellví.
Pas equipat per baixar als abrics.
===============
===============
===============
===============
Abric de can Castellví.
L'abric de Can Castellví, és un abric rocós amb representació de pintura rupestre protegit com Patrimoni de la Humanitat en el conjunt de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica. Està situat prop de Can ,Castellví, al mig d'una cinglera localitzada al principi del barranc del Fondo de la Seguera, dins del Parc d'Olèrdola. 
L'abric de Can Ximet, o Balmes de Can Ximet, és un jaciment arqueològic en un abric rocós situat entre Can Ximet i Can Castellví, en una cinglera del barranc del Fondo de la Seguera, dins del Parc d'Olèrdola. Hi ha unes estructures medievals i pintures rupestres protegides com a Patrimoni de la Humanitat. L'abric té uns 20 metres de longitud, 10 metres de fondària i una altura mitjana de 10 metres. Al seu interior s'observen una sèrie d'estructures excavades a la roca: escales, forats per a bigues i dos grups de sitges considerades d'època medieval.
===============
===============
===============
Cova dels Segarulls.
La Muntanyeta.