URZAINQUI-RONCAL-URZAINQUI.

Descripció de la ruta; ruta situada en el cor de la Vall del Roncal, resseguint l'etapa número 2, que transita entre els pobles d'Urzainqui i Roncal. En total és una caminada tranquil·la d'uns 10 quilòmetres, i no més de 300 metres de desnivell.

Punt de sortida; es pot sortir tant d'Urzainqui, com de Roncal.

La Vall de Roncal està situat al nord-est de la Comunitat Foral de Navarra, en plena Serralada Pirinenca. Limita amb França, la Vall de Salazar, la Vall de Ansó (Osca) i amb la província de Saragossa. La seva columna vertebral és el llit del riu Esca, que travessa la vall de nord a sud, configurant escenaris naturals de gran bellesa.

Roncal és una vila de la Comunitat Foral de Navarra, situada en la merindad de Sangüesa, a la comarca de Roncal-Salazar, i a 90 quilòmetres de la capital de la comunitat, Pamplona.
El municipi està compost per tres llocs habitats: Enaquesa, Molino de Garde i Roncal, on habiten una mica més de dos-cents habitants. Des de 2021 Roncal forma part de l'Associació Els Pobles Més Bonics d'Espanya. El poble de Roncal, presenta nombrosos elements propis de l'arquitectura de les valls pirinenques. Entre els seus edificis destacats trobem l'església de Sant Esteve, un edifici del segle XVI d'estil gòtic-renaixentista; i l'ermita de la Verge del Castell, situada en un dels extrems del poble, el nom del qual prové d'una antiga fortificació que es localitzava en l'entorn. Els carrers del poble també acullen una gran quantitat de mansions senyorials, molt típiques d'aquests enclavaments pirinencs.
Església de Sant Martí de Tours.
El poble d'Urzainqui és ideal per a fer un tranquil passeig pels seus carrers empedrats, mentre aprecies les seves construccions civils i religioses, com l'Ermita de Sant Salvador, la qual està situada al peu de la carretera; i l'església de Sant Martí de Tours.

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/urzainqui-roncal-urzainqui-camino-real-12583864

Interessant recorregut lineal que travessa la Vall del Roncal de sud a nord, utilitzant els senders que servien de via de comunicació entre els pobles de la vall, sempre en paral·lel al riu Esca. El Camí Ral ressegueix el GR-321, des del poble de Burgui fins al d'Isaba, en un total de 22,5 quilòmetres. Entremig trobem la nostra proposta, un discret passeig entre les poblacions veïnes de Roncal i Uzainqui, una forma perfecta de conèixer el patrimoni urbà i fluvial de tots dos municipis.
Tot el Camí Ral roncalés, està convenientment indicat amb unes marques de pintura blava i vermella.
Riu Esca.