BTT PLANA NOVELLA.

Descripció de la ruta; excursió circular entre les localitats de Begues i Olesa de Bonesvalls, dins del parc natural del Garraf. El punt més interessant el trobem al Palau Novella o Monestir budista del Garraf (Sakya Tashi Ling). Recorregut d'uns 35 quilòmetres, que presenta quasi 800 metres de desnivell.
Aproximació amb cotxe; per la C-55 passarem Olesa de Montserrat, ja per l'A-2 passem Martorell i Sant Andreu de la Barca, fins arribar a Sant Vicenç dels Horts. Aquí ens desviem per la BV-2005 fins a Begues. Entrem al poble per la segona rotonda. Podrem deixar el cotxer en el carrer de Sant Oreste. En total des de la Catalunya Central hi tenim 65 quilòmetres, i una mica més d'una hora de cotxe.
Sortim de Begues, el municipi més gran de la comarca del Baix Llobregat. Travessem la carretera principal per la mateixa rotonda que hem entrat al poble. Arribem a l'alzina de Puigmoltó també anomenada de Puigvoltor, i continuem per la pista principal (Camí de Begues a la Plana Novella).
A partir de l'alzina comença un llarg tram amb tendència a baixar, fins arribar la Plana Novella. La Plana Novella és un indret i una urbanització del municipi d'Olivella, a la comarca del Garraf.
A tocar la zona urbanitzada trobem el Palau Novella, o Monestir budista del Garraf.
Es tracta d'una antiga casa d'indians que actualment ha estat convertida en un monestir budista (Sakya Tashi Ling). L'any 1681 s'hi va establir en Josep Raventós i el 1875 Pere Domènech i Grau, ric indià sitgetà, va adquirir els masos de la Plana Novella, les Piques i el Corral Nou. A partir del 1887 va fer construir-hi un palau luxós eclèctic, les obres del qual van acabar el 29 d'octubre de 1890. Els propietaris només van gaudir-la sis anys, ja que es van arruïnar perquè l'any 1893 es va declarar la fil·loxera. Per això, el 1896 la finca va sortir a subhasta pública. Des de llavors el palau ha tingut diferents propietaris que han mantingut les seves portes tancades, fins que l'any 1996 s'hi va instal·lar una comunitat budista que ha restaurat l'edifici i hi ha creat un museu.
----------
----------
----------
----------
----------
----------
----------
-----------
----------
----------
A partir d'aquí continuem pel PR-C-37 fins arribar a l'Observatori Astronòmic del Parc del Garraf, situat en l'antic edifici de can Tòfol, a tocar les instal·lacions de l'Escola de Natura de can Grau.
Passat aquest lloc deixem el PR i fem un tram pel GR-5, que aviat deixarem fent un tram alternatiu fins arribar al poble d'Olesa de Bonesvalls, situat dins la comarca de l'Alt Penedès. Ara ens tocarà fer un tram d'uns 3 quilòmetres per la carretera BV-2411, tot resseguint el traçat de la riera de Begues. En el Km. 15 deixem la carretera i ens desviem a la dreta tot seguint el GR-92-3, que ja no deixarem fins a retornar a Begues.