PUNTA DEL CURULL (1.022 METRES).

Descripció de la ruta; ens aproparem al poble de Vilanova de Prades, un municipi de la comarca de la Conca de Barberà. Des d'aquest lloc pujarem a la Punta Curull de 1.022 metres, punt més alt de la serra de la Llena, el qual està inclos a la llista dels 100 cims de la FEEC. Des del cim baixarem fins al petit Santuari del Crucifici, i tot seguit fins a l'ermita Sant Miquel de la Tosca. En total tenim una caminada d'uns 12,5 quilòmetres, amb un desnivell aproximat de 550 metres.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-25 fins a la població de Tàrrega (sortida 510). Aquí ens desviarem per l'N-II i la C-14, fins a l'Espluga de Francolí. Seguim per l'N-240 fins Vimbodí, i continuem per la TV-7004 fins arribar a Vilanova de Prades. En total tenim uns 120 quilòmetres de recorregut, i un temps aproximat d'una hora i mitja de cotxe.
Després d'aparcar a l'entrada de la població iniciem la ruta en direcció a l'església de Sant Salvador, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'una església barroca d'una sola nau. Aquesta església va substituir l'anterior, del 1180, que també estava dedicada a Sant Salvador. A l'interior hi havia un retaule barroc que fou cremat durant la darrera guerra civil.
Seguim senyals d'un PR, amb bones vistes de la població de Vilanova de Prades, i dels cingles de la serra de la Llena. Seguint la sendera arribem a un curt pas equipat (grapes i corda).
Sortint d'aquest pas passem per un balmat a peu de cingle, on retrobem els senyals del PR (logotip d'una ferradura). Fem cap a una esplanada on trobem una pista, de primer farem uns metres per l'esquerra fins a la cova de l'Home Fe, coneguda popularment com la cova dels Calaixos de L'Ereldo.
Calaixos de l'Ereldo.
Tot i que es tracta d'una cavitat de recorregut i desnivell modestos, és la cavitat més gran de la comarca de les Garrigues. A l'entrada ens haurem d'ajupir uns pocs metres, i un cop dins ens podem posar drets.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/serra-de-la-llena-vilanova-de-prades-els-calaixos-de-lereldo-punta-del-curull-el-crucific-sant-miqu-20461978

Retornem a l'última cruïlla fins arribar al punt més alt de l'excursió, la Punta del Curull, també anomenada com la Tossa del Quico. Excel·lent talaia on tindrem una magnífica panoràmica de la plana lleidatana, i altres indrets del país.
-----------
-----------
Vilanova de Prades, des de la Punta del Curull.
-----------
Des del cim iniciem el descens seguint durant uns metres el PR-C-184. Arribem a una cruïlla, on ens desviem a la dreta per un curt tram d'anada i tornada fins al Crucifici. Un petit santuari del terme del Vilosell (Garrigues), dedicat al Crist crucificat, i bastit sota una roca. Retornem a l'últim encreuament, i en pocs minuts arribem a Sant Miquel de la Tosca. Enclavada en un paratge ombrívol, és una ermita del terme municipal del Vilosell, protegida com a bé cultural d'interès local. És una església d'una sola nau rectangular, on si han fet diverses modificacions amb el temps. L'edifici actual és un santuari del segle XVIII, però el tenim documentat des del 1482. Té una façana molt senzilla, però en el seu interior destaca un bonic retaule neoclàssic.
-----------
Iniciem el camí de tornada resseguint un corriol a tocar el barranc del Mas d'en Peret, a continuació trobem la casa que dóna nom aquest barranc. Comencem un fort tram de pujada que ens portarà fins al coll de l'Abellar, situat entre la Punta del Curull i la Penya Alta. Ara seguim per un descens suau que ens farà retrobar el camí de sortida a tocar Vilanova de Prades, on finalitzarem aquest recorregut.
Cingles de la serra de la Llena.