BTT-PÒPIA DEL MONTGRÒS (668 metres).

Descripció de la ruta; sortida amb BTT per assolir el cim de la Pòpia del Montgròs, una muntanya de 669 metres que es troba entre els municipis de Castellfollit del Boix i Sant Salvador de Guardiola, a la comarca del Bages. Podrem accedir al mateix cim per pistes amples i amb bones condicions, i per camins una mica més grollers a la tornada. En total tenim un recorregut d'uns 35 quilòmetres i mig, amb un desnivell de més de 700 metres. Des del cim tindrem unes bones vistes de la zona i del massís de Montserrat. Les zones de pas més interessants són; el bosc del Suanya, el casal de can Servitja, ambl'església de Sant Salvador de Vallformosa, i ja en el tram final l'església de Sant Sadurní de Salelles.

Punt de sortida; zona esportiva del Congost (Manresa).

Can Servitja és una masia datada al segle XVII, però que té origen medieval. Habitada al segle XIII i abandonada al XIV, i convertida al segle XIX en un gran casal. Dins del seu recinte i trobem l'església de Sant Salvador de Vallformosa, la qual apareix esmentada per primera vegada el 1282.
===============
==============
Cim de la Pòpia del Montgròs.
===============
Montserrat des de la Pòpia del Montgròs.
===============
===============
===============
===============
===============
Vistes del cim des del camí de tornada.
================
================
================
Església de Sant Sadurní de Salelles és una construcció del segle XI, amb reformes al llarg dels segles XVI-XVII. L'antiga parròquia de Salelles en l'actualitat està dividida entre els termes municipals de Sant Salvador de Guardiola, i Manresa. Salelles és un barri de nova creació sense cap vinculació amb l'antiga parròquia. La parròquia apareix documentada entre el 1025 i 1050.
===============