LA FORADADA DE CANTONIGRÓS.

Cantonigròs té extraordinaris racons de gran bellesa recomanats per a ser visitats; segurament el més conegut és la Foradada, que és un engorjat que fa la riera de la Rotllada, abans de prendre el nom de la riera de les Gorgues, on l'aigua llisca per un salt sobre el gorg i al costat d'un gran esvoranc a la paret rocosa que li dóna el nom.


Cantonigrós es una localitat que forma part del municipi de Santa Maria de Corcó-l'Esquirol, dins de la comarca d'Osona i a les portes del Collsacabra.
Els orígens de Santa Maria de Corcó es remuntant al segle XV, al voltant d'un hostal en l'antic camí ral que enllaçava Vic i Olot.
Els orígens de Cantonigròs són molt semblants als de Santa Maria de Corcó, però una mica més tardans. El nucli original també va créixer a tocar el mateix camí ral, en un hostal creat pel gascó Antoni Prat, també anomenat "Toni Gros".
Per arribar-hi ens situem a Santa Maria de Corcó (l'Esquirol) on hi arribem per la carretera que du a Tavertet procedents de Vic. Si s'arriba de Barcelona per la C-17, cal deixar-la per la sortida Vic Sud, per travessar Vic en direcció NE i cercar la carretera de Vic a Olot per Rupit, que va a Roda de Ter. A la dreta surt la de l'Esquirol.



El sender que mena a la Foradada de Cantonigrós, és un recorregut curt, sense dificultats i apte per a tothom, tot i que si consultem la cartografia de la zona, es pot realitzar una ruta circular de més durada. Per arribar-hi ens situarem al camp de futbol de Cantonigrós, on ja i trobarem algun retol del recorregut. El camí de primer ampla es va convertint en un corriol força fresat, que de mica en mica es va acostant a la remor no gaire llunyana de les aigües. L'itinerari més fàcil i curt, es d'anada i tornada pel mateix viarany, per fer tot el recorregut caldrà caminar no gaire més d'una hora, per un total d'un parell de quilometres. Ja que l'excursió es de curta durada es del tot recomanable combinar-la, amb algun altre recorregut de la zona (Santuari de Cabrera, Cingles d'Ayats, Tavertet).



La Foradada de Cantonigrós.








LA FORADADA DE CANTONIGRÓS (12 de Febrer del 2012-fotografias d'Isabel Millaret)