ESTANY DEL REMOLAR I LES MARESMES DE LES FILIPINES.

Descripció de la ruta; passejada molt curta, una mica més de 6 quilòmetres, i de desnivell quasi nul, menys de 100 metres, que ens permetrà recorre l'estany del Remolar, i les maresmes de les Filipines, una de les principals zones humides del Delta del Llobregat. El Remolar – Filipines, és un espai natural protegit dins el municipi de Viladecans, al Baix Llobregat. Una zona humida on s'hi poden observar ocells aquàtics des de les diferents zones de guaita que hi ha instal·lades. L'espai ocupa 188 ha i inclou l'estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans.
Recorregut ideal pels amants de la natura, i la fotografia, apte per fer amb nens, i per les persones que s'inicien en el senderisme. Els itineraris interiors, estan adaptats per a cadires de rodes. A tenir en compte que el recorregut descrit s'inicia en l'aparcament exterior, la zona té un aparcament interior, des d'on el recorregut és molt més curt, caldrà consultar la web, per saber els dies que està obert al públic.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-55 direcció Barcelona. A l'entrada de Martorell, enllacem amb l'autovia (A-2). Passat Cornella prenem la B-20 i tot seguit la B-22 i la C-31 (Autovia de Castelldefels). Prenem la sortida 189, passem l'aparcament de taxis de l'Aeroport, i seguim les indicacions fins l'Aparcament de les Filipines. En total si el transit o permet, hi tenim una hora de cotxe, i uns 68 quilòmetres de recorregut.
Iniciarem el recorregut des de l'aparcament. Des d'aquí a la barrera de la Vidala i tenim uns quatre-cents metres de trams incòmodes, doncs hem de passar un parell de rotondes. Ja situats a l'entrada i passada la tanca, a mà esquerra queda el primer dels miradors, el de la Reguera Salabrosa. Des del mirador es pot veure una primera visió del Braç de la Vidala. El Braç de la Vidala, és un tram de l'estany del Remolar, que ja apareix en alguns mapes del segle XIX i que va ser ampliat, entre els anys 50 i 60, mitjançant el buidatge del terreny.
Aquest tram de poc més d'un quilòmetre asfaltat, comte amb tres miradors, des d'on podrem observar la zona humida de la Vidala, la resta és una mica monòton, perquè els els arbrers i els canyissars ens taparan la visió.
Arribem a l'aparcament interior, on trobem el Centre d'informació de l'Espai Natural. La zona disposa de taules de pícnic. D'aquí surten diferents itineraris, perfectament senyalitzats. Per un pont creuarem la Vidala, i el cos central de l'estany del Remolar.
-----------
-----------
A l'esquerra, i trobem les indicacions que ens portaran a l'aguait de la Bassa dels Pollancres. Cartells ben explicats informen de la procedència de l'aigua, i dels ocells i altres petits animals que es poden observar per la zona.
----------
Després continuem per la dreta, resseguint les indicacions de l'aguait de la Maresma de les Filipines.
----------
-----------
----------
----------
----------
Retornem al Centre d'Informació, ara continuem  per la Pineda del Remolar, tot seguit trobem la riera de Sant Climent. Un camí del tot recte de mig quilòmetre de recorregut, sempre amb la riera a la dreta ens aproparà al Mirador de cal Francès, situat en la platja del mateix nom.
----------
Riera de Sant Climent.
Si el recorregut ens ha semblat curt, podem passejar per l'esquerra fins a la Platja del Remolar. La tornada la farem pel mateix lloc.