CASTELL DE MEDIONA.

Descripció de la ruta; iniciarem el recorregut des del municipi de Sant Quintí de Mediona, situat al nord de la comarca de l'Alt Penedès, a la vall mitjana del riu Mediona. Excursió d'uns 10 quilòmetres i 250 metres de desnivell, que ens aproparà les fonts i grutes de les Deus i al Castell de Mediona, com a punts més interessants del recorregut.
Aproximació amb cotxe; d'inici prendrem durant breus minuts la C-25, per desviar-nos a la dreta i enllaçar amb la C-37. A l'alçada d'Igualada continuarem per la C-15, fins a trobar el desviament per la dreta de la carretera C-244, que ens portarà fins a Sant Quintí de Mediona. En total tenim 47 quilòmetres de recorregut, i uns 40 minuts de cotxe. En arribar al poble de Sant Quintí ens arribarem fins a l'Ajuntament; seguint pel carrer Prat de la Riba arribarem a la Casa de l'Amo on podrem aparcar el cotxe.
Iniciarem el recorregut seguint el Camí de les Deus, passant pel costat de la Pista Poliesportiva i el Camp de Futbol, a la dreta ens quedarà la riera de Sant Quintí. Fem una gran girada a la dreta i arribem al Parc d'Oci i Natura de les Deus un dels llocs més atractius de la comarca, conegut sobretot pels circuits d'aventura que s'hi poden fer. A més, l'entorn disposa d'un servei de bar- restaurant i una zona de pícnic.
Al llarg de la seva història, Sant Quintí s'ha caracteritzat per l'abundància d'aigua provinent de les deus de l'aqüífer Carme-Capellades que nodreixen el riu Mediona. Gràcies a aquest recurs natural, Sant Quintí ha disposat d'una gran quantitat de fonts i recs i d'una horta privilegiada única al Penedès.
Les Deus estan situades en un paratge natural únic, amb una font construïda l'any 1954, amb 23 brocs que aboquen al riu Mediona l'aigua que prové d'una surgència subterrània, la qual discorre per unes grutes plenes d'estalactites i estalagmites descobertes als anys cinquanta del segle passat.
Continuem el nostre cami sortint de la zona de Les Deus fins arribar a l’Abric de les Deus on haurem de creuar el torrent de can Llopart, molt aprop del mas del mateix nom.
Al cap d’una erstona el sender ens apropa a una pista mes ample anomenada Cami de can Verdaguer. Pasem el Vilar i més endavant can Verdaguer, entre mig d’una zona amb varies edificacions. Despres d’un parell de girades tindrem la primera vista del Castell de Mediona, al qual hi arribem en breus minuts.
La majoria dels castells, presideixen la contrada en la qual estan edificats des de les altures. No és el cas d'aquesta edificació enclotada en una vall.
Encinglerat damunt l'antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior.
El topònim Mediona apareix documentat l'any 954 i el castell l'any 1011, com a "Kastrum Midiona". En tot el conjunt podrem veure el Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, la Torre Grossa edificada al segle XV pel duc de Cardona, l'església del castell dedicada a Santa Maria, incendiada l'any 1936 i reconstruïda l'any 1940, on es venera el sant Crist de Mediona.
Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut i resseguir amb visites guiades la seva història i llegendes.
Una vegada visitat el Castell sortirem pel Camí de la Creueta que ens portarà a trobar la Riera de Mediona.
----------
Riera de Mediona.
Resseguint el curs d'aigua arribem a la masia de Santa Anna, al costat de la qual hi ha la capella del mateix nom. L'edifici té el seu origen al segle XIII, però ha estat molt modificada amb posterioritat.
A partir d'aquí anem seguint la pista ampla que ens portarà a l'entrada del poble, el qual haurem de creuar fins a retrobar l'Ajuntament i el lloc on tenim el cotxe.
 Abans pro si ens desviem uns carrers podrem arribar fins al Castell de Sant Quintí, situat dalt d'un turó proper al nucli urbà i al costat del cementiri. Es tracta d'una fortalesa documentada al segle XIV, tot i que segurament fou construïda durant la guerra de Successió, després de ser incendiat el poble de l'any 1714.