PUIG MADRONA (100 CIMS) I LES ESCLETXES DEL PAPIOL.


Descripció de la ruta; entretinguda excursió d'uns 11 quilòmetres i 400 metres de desnivell, que ens portarà fins al cim del Puig Madrona (336 metres) inclòs en el llistat dels 100 cims de la FEEC. Només iniciar la caminada trobarem les Escletxes de Papiol, unes esquerdes naturals que formen un laberint de passadissos, que actualment són visitables. Uns metres abans d'arribar al turó del Puig Madrona trobarem l'ermita romànica de la Salut, on els vilatans del Papiol celebren un aplec el segon diumenge de setembre. Després de baixar una estona ens trobem amb la riera de Vallvidrera, coneguda també com la Rierada, és un afluent pel marge esquerre del riu Llobregat, i únic curs d'aigua permanent del Parc de Collserola.
Punt de sortida; des de l'aparcament de les Escletxes del Papiol.

El Papiol és una vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat, que s'estén entre els darrers contraforts de la serra de Collserola, el riu Llobregat i la riera de Rubí. El poble es va formar sobre un turó de 160 metres d'altura al voltant del Castell l'edifici més emblemàtic del poble, que es troba documentat des del 1115.

Les Escletxes de Papiol, són unes esquerdes naturals en una unitat de roca calcària d'edat miocena, han sigut ocasionades per l'assentament damunt un terreny argilós i estovat per filtracions naturals. Foren gairebé destruïdes els anys cinquanta, en fer ciment de la seva pedra, malgrat l'oposició de l'ajuntament. També, van tindre altres agressions, com la bòbila i l'ampliació de la urbanització en aquesta zona del Papiol. 
 En aquest paratge de Les escletxes, s'hi poden trobar múltiples fòssils a les roques de tota la zona. L'Escletxa més visitada i representativa per la seva amplada, és la que es diu "Rambla". Altres són: “la Figuera”, “la Mariana”, “la Zigzag”, segons el C.E. Terrassa de l'any 1987. També, trobarem vies d'escalada de diversos nivells i dificultats. Està inclòs en l'Inventari Geològic de Catalunya, i amb un valor patrimonial internacional.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/escletxes-papiol-ermita-la-salut-puig-madrona-100-cims-puig-del-rossinyol-riera-de-vallvidrera-salt-60220720

================
================
================
================
================
================
Vistes al Puig Madrona.
L'ermita de la Salut, és una església romànica ubicada a la serra de Collserola vora el Puig Madrona. La seva existència, com a parròquia, està documentada des de finals del segle XI (1060), dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, però el 1315 es va traslladar la parròquia i la dedicació a la capella del castell del Papiol, quedant l'ermita dedicada a Sant Pere, fins que el 1717 es canvià per la Mare de Déu de la Salut.
Vistes a la serra de Collserola.
Al punt més alt del Puig Madrona, hi ha una torre de vigilància d'incendis de 16 metres d'alçada.
Tot i tenir una altura no gaire destacable és una atalaia de primer ordre dins del parc natural de Collserola, amb unes esplèndides vistes del Baix Llobregat i el Vallès Occidental.
Riera de Vallvidrera.
El salt d'aigua de la Reclosa de la Rierada, forma una cascada de quasi cinc metres.
================
Roda de molí a la masia de can Planes.
Oratori de Sant Venceslau.