CASTELL DE L’ENVESTIDA (RUPIT).

Descripció de la ruta; Excursió d'una mica més de 10 quilòmetres, amb un desnivell moderat que no arriba als cinc-cents metres. El terreny pel qual passarem no té gaires complicacions, solament la grimpada curta al Castell de l'Envestida, on haurem de posar atenció amb un pas aeri, a tenir en compte si anem amb nens. La resta és de camí de bon fer, algun corriol estret i pista ampla i un punt una mica perdedor passat can Cames. L'últim tram del recorregut passarem pel Salt del Sallent lloc emblemàtic del poble de Rupit i tot seguit remuntarem per la riera de Rupit fins a retornar al poble. Recomanable del tot si no estem cansats fer una passejada pels carrers del poble.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-25 (Eix Transversal), fins a passar Vic. En la sortida 183 deixarem la C-25, per enllaçar amb la C-153. Passarem Roda de Ter i Santa Maria de Corcó. A partir d'aquí la carretera té forces corbes fins arribar a Rupit. En total i tenim uns 82 quilòmetres i un temps d'1 hora i 15 minuts. A l'entrada del poble de Rupit i trobem un ampli aparcament, on per un mòdic preu i podrem deixar el cotxe tot el dia.

Rupit és un municipi de la comarca d'Osona, situat a la subcomarca del Collsacabra. L'origen de la vil·la es troba als voltants de l'any 1000, any que fou construït els Castell de Rupit, que va substituir el Castell de Fàbregues.
Iniciarem el recorregut des de l'aparcament per un carrer planer que ens portarà a trobar el carrer Coll del Castell.
Baixem un xic per creuar un torrent, i seguim pel Camí de Sant Llúcia, a tocar unes casetes de nova construcción, i des d'on tindrem una bonica vista del poble. Seguim la pista ampla, amb molta ombra i una mica de pujada, fins arribar a Santa Llúcia.
La pròxima casa que trobem és can Cames, haurem de seguir per l'esquerra, tot obrint i tornant a tancar una gran porta de ferro. Caminem per darrere la casa fins arribar a uns camps, aquest tram és una mica perdedor. A la part alta de l'herbei retrobem un sender que ens aproparà a un collet a tocar el turó del Castell de l'Envestida.
Pugem unes pedres pel mig del bosc, i arribem al Castell de l'Envestida a 996 metres d'altitud.
Aquest turó rocallós, està format per dues grans lloses de pedra.
Una curta grimpada ens porta a un pas una mica exposat, i tot seguit arribem al punt més alt d'aquesta formació rocosa, un excel·lent mirador d'aquest magnífic entorn.
Amb cura, desfarem la grimpada fins al collet on retrobem el sender.
Seguim pel corriol, ara ja de baixada fins trobar una pista ampla que seguim per la dreta. El camí ampla ens porta fins al mas de Castellet, a tocar les cingleres del mateix nom. Passem el torrent del Gravet, i deixem a la dreta la pista que mena al mas de Pujolràs.
En aquest tram de camí, tindrem unes bones perspectives de la Cinglera de l'Agullola.
Tornem a veure el Castell de l'Envestida.
Ara estem passant a tocar els Cingles de Pujolràs, a la nostra esquerra surt un viarany que en pocs metres ens portarà al Mirador del Salt de Sallent.
El salt de Sallent és el salt d'aigua amb major caiguda vertical de Catalunya, amb una caiguda lliure d'uns 115 metres.
Retornem a la pista ampla, que ens portarà fins a l'entrada de la gran cascada.
Nosaltres seguirem per la dreta la riera de Rupit en sentit ascendent, fins arribar a la Font Pomareda. Podem baixar fins a tocar la riera, on podrem admirar el bonic Saltant de Sabaters. 
Uns metres després, arribem als Saltants del Rodor. 
Nosaltres aquí vàrem fer una petita variant de la ruta, tot continuant pel marge contrari de la riera.
Un sender de molt bon fer ens va portar per sota de l'ermita de Santa Magdalena fins al pont de can Badaire, situat al final de la Davallada i sobre la riera de Rupit.
Pont de can Badaire, reconstruït el 1983 servia de pas al camí de Rupit a Susqueda.
Carrers de Rupit.
Riera de Rupit.
Pont penjat sobre la riera de Rupit, construït l'any 1945 i reconstruït totalment el 1994, conservant la mateixa estructura original. És un dels llocs més emblemàtics de Rupit.