BTT- SANT CUGAT DEL RACÓ-CASTELLADRAL. (RUTA DELS MAQUIS).

Descripció de la ruta; excursió circular amb sortida del poble de Serrateix que ens portarà a pedalar uns 25 quilòmetres, assolint un desnivell de menys de quatre-cents metres. Només començar i durant tot el tram d'anada anirem seguint el GR-179, anomenat Ruta dels Maquis, que en aquest punt va de Serrateix a Sant Cugat del Racó. La tornada la farem passant pel nucli de Castelladral.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa ens arribarem a l'entrada de Navàs tot seguint l'autovia C-16. Abandonem aquest vial per la sortida 73. A continuació trobem una primera rotonda on prenem la carretera BV-4235, i en una segona rotonda seguim la direcció de Viver i Serrateix. Després de passar el nucli de Viver arribem a Serrateix. Trobarem un bon aparcament davant mateix del Monestir de Santa Maria. A la sortida del poble en direcció Castelladral i trobem el Càmping L'Hostalet,
per si decidim fer diferents etapes de la Ruta dels Maquis. En total des de Manresa fins a Serrateix i tenim uns 41 quilòmetres i uns tres quarts d'hora de cotxe.
Estem situats a Serrateix, un poblet de menys de cent habitants que pertany al municipi de Viver i Serrateix (Berguedà). El poble està situat entre les conques del Llobregat i el Cardener, en un petit altiplà que constitueix un mirador privilegiat. El nom de Serrateix apareix en la documentació antiga com a Serra de Taxo (segle X) i significa "serra del teix". Haurem deixat el cotxe davant mateix del Monestir de Santa Maria, l'element més destacat del poble i des d'on iniciarem el recorregut.

Santa Maria de Serrateix és una antiga abadia benedictina, avui reconvertida en parròquia. El conjunt és format pel temple romànic, amb el campanar gòtic, el claustre neoclàssic i les dependències del monestir, amb el palau abacial gòtic reformat en època barroca L'església del monestir correspon a l'edifici iniciat el 1077 i consagrat el 1126, bé que ha estat molt modificat.
Anem a trobar la carretera per la qual hem arribat al poble, i la seguim en direcció a Viver. A pocs metres passem per davant de Sant Pere de Serrateix també conegut com el Forn o Cal Pastisser, originalment d'estil preromànic amb posteriors reformes, que fou església parroquial i actualment és la seu de l'Ajuntament.
De bon principi anirem seguint el GR-179 anomenat la Ruta dels Maquis, un traçat d'uns 63 km dividit en quatre etapes entre Berga i Manresa, i que nosaltres anirem seguint el que seria un tram de l'etapa numero tres.
Arribem a una cruïlla on passem entremig d'un grup de cases, continuem per la nostra esquerra. Passem vora el mas de la Coma i tot seguit abans d'arribar al quilòmetre 13 de la carretera ens desviem uns dos-cents metres a l'esquerra per pujar fins al vèrtex geodèsic del Montbordó, una muntanya de 786 metres amb unes bones vistes sobre la Catalunya Central, Prepirineu Oriental, Serres Prelitorals i el Pirineu Occidental i Oriental. Retornem a la carretera i abans d'arribar al quilòmetre 12 deixem l'asfalt i ens desviem a la dreta en direcció a la masia dels Plans, en un tram de uns quants quilòmetres de baixada, sempre per pista ampla.
Tot resseguint la riera de Sant Cugat arribem a una cruïlla. En un principi continuarem per la dreta durant uns dos quilòmetres de pujada suau, fent un tram d'anada i tornada per visitar l'església de Sant Cugat del Racó.
Sant Cugat de Salou o del Racó és una església romànica dedicada a Cugat màrtir, la qual pertany al municipi de Navàs (Bages).
Es troba en un planell elevat al costat d'una masia, i del clos del cementiri que es troba a poca distància. De l'edifici preromànic que anteriorment havia estat aixecat en aquest mateix lloc solament en resten els fonaments de la capçalera, el tenant de l'altar, i dos capitells que ara es troben al Museu Comarcal de Manresa. El lloc apareix documentat el 925. El 1040 el topònim s'havia canviat pel de Sant Cugat de Castelladral, el 1293 s'anomenava com Sant Cugat de l'Alou, i el 1689 es coneixia amb el nom actual de Sant Cugat del Racó.
Des d'aquí retornem de baixada fins a l'última cruïlla, i continuem per l'esquerra de pujada tot passant per davant del mas de la Rovira. Deixem una desviació a la dreta i arribem a Castelladral.
El poble de Castelladral ocupa la part central i més elevada del terme municipal de Navàs, del qual fou l'antic cap de municipi.
El poblament és dispers, si bé en els segles XVII i XVIII es formà un petit nucli de cases al peu del turó del Castellot, on hi havia hagut el castell.
La cita escrita més antiga de Castelladral és del 941.
Desfem uns metres del camí fet fins aquí, i prenem la desviació a l'esquerra. Fins al final de l'excursió ens queda una passejada de pujada molt suau. Deixem a l'esquerra la Casanova del Castell, a continuació la Cantina.
Després de fer un llarg tram sense cap corba trobem el Càmping l'Hostalet a l'entrada de Serrateix on, donarem per acabat el recorregut.