BTT PUIG DRAU (1.345 metres), EL SUI (1.319 metres).

Descripció de la ruta: excursió de dificultat moderada, amb pocs quilòmetres i força desnivell, que ens permetrà assolir els cims del Puig Drau i el Sui, situats en l'altiplà del Pla de la Calma, a la part més occidental del massís del Montseny. A més dels dos cims esmentats trobarem altres llocs interessant com són els voltants del pantà Vallforners, i el Castanyer Gros d'en Cuc. La major part del recorregut comte amb pistes amples i amb bon estat fins al cim del Puig Drau. A partir d'aquí haurem de baixar de la bici en un curt tram per pujar al Sui, i ja de baixada haurem de fer el mateix fins als voltants del Castanyer Gros d'en Cuc. En total tenim uns 22 quilòmetres de recorregut i uns 1010 metres de desnivell.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-55, Barcelona. Passat Castellbell i el Vilar ens desviarem per la C-58, direcció Terrassa. A l'altura de Barberá del Vallés continuarem per l'AP-7. Continuarem per l'autopista fins a la sortida 12A, per continuar per la carretera BV-5105 i en una rotonda seguir per la dreta la C-251 fins a la localitat de Cardedeu. Aquí seguirem pel carrer avinguda de l'Onze de Setembre, carrer Turó de la Penya i avinguda Sant Hilari, on sortirem del nucli urbà per seguir per la BV-5108, i tot seguit la BV-5107 que ens portarà fins al poble de Cànoves i Samalús. Si volem allarga l'excursió podem aparcar al mateix poble a l'aparcament gratuït de la plaça de Sant Muç (al costat del restaurant Can Garriga). També tenim l'opció d'escurçar el recorregut, i anar amb el cotxe per la carretera de Vallforners fins a l'aparcament de pagament de Can Domènec. Cal extreure el corresponent tiquet a la màquina expenedora que hi ha al costat de la caseta d'informació del Parc o bé pel web. Una mica més amunt hi ha l'aparcament de Vallforners, situat a peu de l'embassament de Vallforners, també de pagament. La franja horària de pagament és de 08 a 20 h cada dia de la setmana.
He arribat a Cànoves i Samalús un poble de la comarca del Vallès Oriental, situat a el vessant sud del massís del Montseny. Una vegada vist el bon desnivell que té la ruta, decideixo pujar amb cotxe fins a l'aparcament de Vallforners. A tenir en compte que els caps de setmana aquest lloc pot estat atapeït de cotxes.
Començo el recorregut per pista ampla i amb forta pujada fins arribar a l'altura del pantà de Vallforners. Es tracta d'un embassament que pertany a la riera de Vallforners, tributària del riu Besòs. Fou construït entre el 1985 i el 1989, i té com a característica especial el fet que fou el primer pantà de Catalunya la presa del qual està formada per pedra i terra compactada.
El tram que ressegueix l'embassament es força planer, en la part final ens retrobem amb la pujada que ens acostarà la casa de Vallforners. 
Continuem pujant fent diverses girades per anar sortejant les torrenteres del Sot de la Noguereta, i el Sot dels Avellaners. En algun punt trobarem un bon mirador de la vall, on podrem fer parada i recuperar forces.
Arribem a la part final de la pujada, des de la sortida hem fet uns 10 quilòmetres, i uns 800 metres de desnivell.
Estem situats a l'àmplia extensió del Pla de la Calma, avui dia format per arbustos, prats i landa, on hi són abundants els brucs, les gatoses i les falgueres. Tot i que de manera natural li correspondria està cobert de boscos, l'explotació ramadera i agrícola ha comportat a crear la imatge actual.
Situats en aquest punt de l'altiplà tenim per sobre a un quilòmetre el primer objectiu, el cim del Puig Drau, una muntanya de 1.345 metres que es troba entre els municipis del Brull, a la comarca d'Osona i del Montseny, a la comarca del Vallès Oriental. Si arriba per pista una mica pedregosa, i una pujada molt assequible.
----------
Una vegada assolit el cim retornarem a l'inici d'aquest tram per anar al segon cim del dia el Sui, una muntanya de 1.319 metres que es troba entre els municipis de Montseny i Tagamanent, a la comarca del Vallès Oriental.
Per arribar-hi haurem de fer uns metres a peu per superar un estrep rocallós.
Per fer el recorregut he fet servir dues rutes diferents del Wikiloc, una que va fins al Sui, i el tram d'una segona ruta que va des d'aquí fins a la pista que he fet de pujada. El tram fins al Puig Drau no surt detallat, però el traçat és molt evident.


El Sui (1.319 metres).
----------
La baixada del Sui pel vessant oposat és el tram més compromès de l'excursió, haurem d'anar baixant a peu seguint el Serrat Llarg, passant el coll del Roure Gros, i el Turó d'en Cuc (1.235 metres).
Molt a prop del Turó del Pi Novell deixarem aquest camí senyalitzat amb marques del PR-C-139, i ens desviarem a la dreta per un sender amb força pendent, i poc pedalable que ens enllaçarà a una pista ampla que amb diverses girades ens portarà a l'altura de la Casa del Bosc, i tot seguit a la Baga d'en Cuc, on podrem anar a veure el Castanyer Gros d'en Cuc. Des d'aquest lloc continuarem per forta baixada seguint el PR-C-206, pel Sot de la Baga d'en Cuc fins a retrobar la pista que hem fet de pujada a l'altura de la cua del pantà de Vallforners. Des d'aquí en pocs minuts seguint la baixada directa arribarem al final de l'excursió.