SANTUARI DE LA QUAR-SANT PERE DE LA PORTELLA.

Descripció de la ruta; seguirem per camins rurals que ens portaran a voltar pel municipi de la Quar, de població relativament escassa, i majoritàriament disseminada en masos agrícoles i ramaders. En mig de l'excursió visitarem la mola rocosa on es troba el Santuari de Santa Maria de la Quar, considerat tradicionalment cap de terme, si bé les dependències de l'ajuntament es troben a Sant Maurici de la Quar. Tot seguit baixarem a cercar el Monestir de Sant Pere de la Portella, declarat monument històric per la Generalitat de Catalunya.
La ruta té una llargada d'uns 12 quilòmetres, i un desnivell aproximat de 750 metres.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa i tenim uns 55 quilòmetres, i no més de quaranta minuts de cotxe. Anirem per l'autovia C-16 fins passat Gironella, on ens desviem a la dreta per la C-62. Ara ens desviem per l'esquerra en direcció Sagàs per la BV-4346 fins arribar a Sant Maurici de la Quar.
Deixarem el cotxe a la petita localitat de Sant Maurici de la Quar, situada en el sector meridional del terme municipal de La Quar. Sota el cementiri que domina el nucli, es troba l'església i parròquia, obra del segle XVII ampliada en el segle XIX. La capella existia ja en el segle XIV, regida per un dels monjos de la Portella. L'any 1835, a causa de l'exclaustració, va passar sota la custòdia dels bisbes de Solsona, que la van convertir en parròquia. A l'interior hi ha una imatge romànica de la Verge de la Quar.
Sortim del poble tot seguint la carretera, uns metres després ens desviem per l'esquerra pel GR-4, seguint el traçat d'unes línies elèctriques fins arribar al mas de Colltinyós. Seguim per la sendera passant el coll de Canes i el coll de la Creu de Jovell, on travessarem la carretera.
Per davant nostre enlairat tenim el Santuari de la Quar.
Podrem accedir al punt més alt per la dreta fent una curta grimpada un xic aèria, o si volem menys aventura per l'esquerra també hi arribarem, tot caminant tranquil·lament per pista ampla.
El Santuari de Santa Maria de la Quar és documentat des del segle IX, l'església romànica fou totalment renovada a partir del segle XVI i avui ben poca cosa en resta, a tocar l'església hi ha la casa rectoral i la casa dels ermitans.
Una vegada visitat el lloc i haver contemplat les bones vistes dels voltants, continuarem la ruta baixant per la pista fins al collet de la Serra. Una baixada decidida ens acosta al Monestir de Sant Pere de la Portella.

-------------
L'antiga abadia benedictina de Sant Pere de la Portella, que antigament rebia el nom de Sant Pere de Frontanyà, està situada en una àmplia fondalada de la capçalera de la vall de la Portella. El lloc és conegut documentalment des del 997. El monestir està constituït per una agrupació d'edificacions en estat ruïnós, i on es conserva en relatiu bon estat l'església del segle XI, que fou refeta al segle XII. El 2010 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Des del monestir i baixem fins a una cruïlla de pistes, fins trobar un indicador del camí de tornada a Sant Maurici. Seguim per l'esquerra fins arribar al coll dels Graus, on ens desviarem a l'esquerra per pujar al cim de Sant Isidre, una gran esplanada a 1.117 metres on trobem un vèrtex geodèsic. Molt a prop del cim hi ha la petita ermita de Sant Isidre de la Quar. Retornem al coll i passem a tocar la de la Baumeta, ja molt a prop del final de la ruta.