SANTA BÀRBARA (752 metres).

Descripció de la ruta; Santa Bàrbara és un turó imponent de roca conglomerada amb forma de piràmide, al costat del poble d'Horta de Sant Joan, a la comarca de la Terra Alta. Als voltants de la muntanya hi trobarem diverses ermites, com les de Sant Onofre, Sant Pau, Sant Antoni, i la de Santa Bàrbara al mateix cim, i a l'inici el convent de Sant Salvador o Mare de Déu dels Àngels. La ruta es força planera fins a la Cova de Sant Salvador, després s'enfila de dret fins al cim, on trobem l'únic tram complicat si volen arribar fins a la creu. En total si prenem la sortida des del poble i tenim una mica més de 10 quilòmetres, (tenim l'opció d'arribar fins al Convent de Sant Salvador amb cotxe, i estalviar uns 6 quilòmetres), llavors ens queda una sortida molt curta. El desnivell és d'uns 600 metres, la major part acumulats en una distància de tres quilòmetres. El cim forma part de la llista dels 100 Cims de la FEEC.

Punt de sortida; des d'Horta de Sant Joan, una vila plena de racons encantadors situada en el cor de la comarca de la Terra Alta, i a l'ombra de les muntanyes del Port. De fama reconeguda per les llargues estades que hi va fer el pintor Pablo Picasso, explorant la zona va pintar diversos paisatges i retrats.

Situat a un parell de quilòmetres d'Horta de Sant Joan, el convent de Sant Salvador es mimetitza amb la muntanya de Santa Bàrbara. Es considera que és la primitiva església de Santa Maria d'Horta. Les primeres referències a aquest temple (Santa Maria d'Horta) són del segle XIII. Al llarg de diferents èpoques va formar part de l'Orde del Temple, i a continuació per comunitats d'hospitalaris, clergues i franciscans. 

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/horta-de-sant-joan-santa-barbara-100-cims52-69859336

El convent porta també el nom de Sant Salvador d'Horta, franciscà nascut a Santa Coloma de Farners, que va professar en el convent de Jesús de Barcelona, i va estar en aquest establiment (1547-1599). A més d'aquí, Salvador va passar per altres convents on li perseguia la fama de taumaturg, i era conegut com a fra Salvador d'Horta. Va morir a Cagliari l'any 1567 en olor de santedat, va ser beatificat en 1606 i canonitzat en 1938.

===============
===============
===============
===============
Capella de Sant Pau.
Cova de Sant Salvador.
La capella de Sant Antoni Abat, es troba emplaçada a la part alta del vessant oriental de la muntanya de Santa Bàrbara, ran del camí que duu des del convent de Sant Salvador al cim. Construcció molt senzilla de planta rectangular i dimensions reduïdes, les primeres notícies  és remuntant a l'any 1730, actualment es troba en estat de ruïna.
===============
===============
De l'ermita de Santa Bàrbara situada al cim homònim, només en resten dos panys de paret, i es troba en molt mal estat de conservació. La planta és rectangular i de petites dimensions, tot ocupant l'estreta roca que corona la muntanya. Un grup de xiprers voreja el darrer tram del camí que hi duu.
===============
Santa Bàrbara (752 metres).
En el turó de davant l'ermita on si pot accedir amb precaució, si va instal·lar una creu l'any 1953, amb motiu de les Santes Missions.
De baixada tornem a veure l'ermita de Santa Bàrbara, ara per sobre nostre.
Baixant tenim bones vistes d'Horta de Sant Joan.
La ruta circular ens retorna al Convent de Sant Salvador.
Convent de Sant Salvador.
Capella de Sant Onofre.
===============