ELS MUNTANYANS.

Descripció de la ruta; passejar vora mar, sempre és un plaer que té efectes positius sobre les persones. Els Muntanyans és un lloc ideal per poder doner un tomb, sense forçar gaire el físic. L'Espai d'Interès Natural dels Muntanyans, és una zona protegida de gran valor ecològic que conserva ecosistemes únics de dunes i marenys. En total caminarem una mica més de set quilòmetres, sense un desnivell detectable.

Punt de sortida; des de Cal Bofill, antic xalet envoltat de palmeres i situat al final del Passeig Marítim, va ser construït l'any 1921 per una de les primeres famílies d'estiuejants de Torredembarra, el doctor Josep Maria Bofill. Actualment, és la seu de la gestió de l'EIN* dels Muntanyans.

Els Muntanyans o els Salats, és un espai natural de Torredembarra circumscrit en l'àrea protegida de la Platja de Torredembarra i Creixell. Aquest espai natural, esta format per un conjunt de sistemes naturals de dunes i aiguamolls salobres temporals, que són un testimoni de la notable diversitat i riquesa del paisatge vegetal primitiu del litoral sorrenc del sistema Mediterrani central. Actualment, només resten alguns fragments relictes dels sistemes originaris, però a la vegada molt fràgils, que han sofert profundes modificacions, i una forta regressió en els últims anys.

Els Muntanyans estan repartits en un total de 62 hectàrees, que comprèn els termes municipals de Torredembarra i Creixell.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/els-muntanyans-creixell-19870511

L'estany del Saler, és el més gran de Torredembarra. No tenia nom, fins que l'historiador Antoni Virgili el va trobar en un document de fa mil anys (segle XI). Aquest nom es deu a la valuosa sal que s'hi extreia, aprofitant que cada estiu s'asseca produint la característica capa blanca.

===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============