LA CREUETA (2.067 metres).

Descripció de la ruta; excursió circular que amb sortida des del poblet de Castellar de n'Hug ens farà assolir el cim de la Creueta (2.067 metres), i un seguit de cims secundaris. Recorregut sense cap dificultat tècnica, però a tenir en compte que la distància de 15 quilòmetres i un desnivell de més de 800 metres, requereixen està habituat físicament aquests tipus de sortides. Des del poble assolirem quasi tot el desnivell durant els primers cinc quilòmetres, a partir del cim el traçat és molt més relaxat, amb alguns pujadors curtets, per assolir els altres cims de menys importància. Bones vistes des de la part alta de la carena, on podrem gaudir de les fotografies panoràmiques, si el temps acompanya. Sense presses, podrem realitzar el recorregut en unes 4 hores. Al final de l'excursió, tant el poble de Castellar de n'Hug, com les Fonts del Llobregat, són llocs molt interessants de visitar.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16 (autovia) fins a Berga, i des d'aquí ens arribarem a l'entrada de Guardiola de Berguedà, on cercarem a la dreta la carretera B-402 fins a La Pobla de Lillet. Passat el poble ens desviem a l'esquerra per la carretera BV-4031. A partir d'aquí queden uns 10 quilòmetres de carretera, amb forces corbes fins arribar al poble de Castellar de n'Hug. Deixem la primera entrada al poble, i continuem uns metres més amunt fins passar el km 11. Deixem la carretera i girem pel primer carrer a l'esquerra, i tot seguit girem a la dreta, fins a situar-nos per sobre del poble a tocar el camp de futbol, on podrem aparcar sense cap problema. En total i tenim 85 quilòmetres, i una hora i quart de cotxe.
Castellar de n'Hug és un municipi de la comarca del Berguedà, al límit amb el Ripollès, on neix el riu Llobregat. Iniciem el recorregut des del camp de futbol, buscant de baixada els carrers més directes per situar-nos al centre del poble (Plaça Major). A tocar la plaça i tenim l'església de Santa Maria de Castellar de n'Hug, un edifici romànic que conserva el característic campanar, una torre de quatre pisos amb finestres d'arc de mig punt, i la porta del segle XII. Des de la Plaça Major continuarem a la dreta pel carrer del Pou, per acabar sortint del poble, iniciant una pujada dreta fins als barris de la Ribera, i de l'Erola.
Seguim per una pista ampla, deixant enrere les últimes cases de la població. Baixem uns metres i passem a tocar la Font dels Torrents, deixem dues pistes a la dreta, creuem un torrent, i ens disposem a iniciar un tram de pujada molt llarg, que ja no deixarem fins assolir el cim de la Creueta.
Arribem a un punt on la pista s'acaba, haurem de trobar un sender pel mig dels prats poc definit i força perdedor, on els reguerots fets pels ramats i les vaques, ens poden confondre de camí. Aquí el track ens serà de gran ajuda. Creuem un torrent i ens situem a tocar el Roc del Batlle, a partir d'aquí el sender s'encara en direcció al coll de la Creueta. Passem un abeurador anomenat Font del Boix, on deixem un sender a l'esquerra.
Continuem de pujada, ja sentint el sorolls dels cotxes que fa en trajecte des de Castellar de n'Hug, al coll de la Creueta per la carretera BV-4031. Seguim a certa alçada el torrent de la Font del Boix, fins arribar a la carretera, a tocar el coll. El Coll de la Creueta és un coll de muntanya a 1.921 metres d'altitud, que fa de divisòria entre el cim de Pla Baguet a l'oest, i el cim de La Creueta a l'est. La seva situació es troba al límit entre les comarques del Ripollès i del Berguedà, i a la divisòria d'aigües entre les conques del Riu Ter i Llobregat.
Des del coll, solament ens caldrà travessar la carretera per continuar el nostre recorregut. Ara ja estem situats als faldars del cim de la Creueta i a la part final de la pujada, davant nostre tenim un ampli planell herbat, on trobem el desnivell més dret del recorregut. Sense camí anirem assolint alçada per un traçat monòton, però amb bones vistes de la zona. Ja a tocar el cim trobem algun punt de roques, on haurem de cercar el millor pas, sense gaires complicacions.
Vistes al Puigllançada i la Tossa d'Alp.
Arribem a l'ampli planell arrodonit que forma el cim, uns metres planers ens apropen al vèrtex geodèsic, que certifica que som al cim de la Creueta.
El lloc invita aun merescut descans, i a gaudir de les bones vistes que tenim als quatre costats.
Baixem suaument uns metres del cim de la Creueta, pel mig d'amplis prats de pastures, tot seguit uns metres de pujada suau ens apropa al cim arrodonit de la Pleta Roja (2.033 metres).
Vistes a la serra de Montgrony.
------------
-----------
Un altre baixa i puja, ens porta al turo de la Moixera (1.996 metres).
Seguint pel Serrat de la Moixera, perdem alçada més rapidament fins arribar al Cap dels Plans, i a continuació al Serrat del Paravent.
Vistes al Puigmal.
-----------
A partir d'aquí la baixada comença a ser més continuada, fins arribar al Coll de les Fontetes, situat per sobre de la raconada de les Fontetes. Des del coll haurem de cercar una pista ampla, sense camí evident i pel mig de nombrosos viaranys que formen els ramats, i que deteriorant molt el terreny.
Vistes al Pedraforca.
Una vegada trobat el camí ampla el seguirem en sentit descendent, a mesura que anem baixant tornem a veure per sota nostre, la carretera que puja al coll de la Creueta.
Arribem a una cruïlla de pistes, seguim uns pocs metres per la dreta, i també la deixem, per continuar per un corriol per la dreta, que ens portarà al mateix lloc que la pista, però estalviant força temps. Aquest tram de camí no és gaire bo, però en pocs minuts arribem a la carretera, la travessem i veurem que el sender continua baixant, per retrobar la carretera un parell de corbes per sota. Haurem de fer uns metres pel voral de la carretera fins trobar una pista a la dreta, a escassos metres d'on tenim el cotxe, i on donem per finalitzat el recorregut.