PLA DE LES GUÀRDIES (1.400 metres).

Descripció de la ruta; des del nucli de Cambrils al municipi d'Odèn (Solsonès), ens arribarem fins al Pla de les Guàrdies (1.401 metres), un turó arrodonit de pendents suaus, des d'on gaudirem d'una àmplia vista sobre l'entorn. L'excursió és curta d'una mica més de 6 quilòmetres, amb un desnivell moderat proper als 400 metres. De sortida trobarem l'església parroquial de Sant Martí, que es troba al peu del Castell de Cambrils. Abans d'arribar al cim, tindrem unes bones perspectives de la zona de les Montserratines, i ja de tornada trobarem el Pi de Nerola, un exemplar de grans dimensions. Si el recorregut se'ns ha fet curt, podem visitar el Salí de Cambrils, una antiga explotació de sal que s'ha reconvertit en museu i espai turístic.

Punt de sortida; des del nucli de Cambrils.

L'església parroquial de Sant Martí, és un edifici d'origen romànic refet al segle XVII. De la construcció romànica resta l'estructura de la nau.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pla-de-les-guardies-57035812

El castell, està situat damunt un turó de la serralada del Bartoló Vell. Obra originalment romànica avui es troba en runes, i les restes visibles mostren que l'obra original fou molt reformada posteriorment.

http://salidecambrils.cat/ca/

Cambrils, és una de les nou entitats de població en què es divideix el municipi d'Odèn. Destaquen les restes del castell i diverses ermites d'origen romànic, a més del Salí, una antiga explotació per obtenir sal de la surgència salada. Actualment, les salines s'han restaurat i s'hi fan visites guiades i activitats relacionades amb l'aigua salada.

===============
Les Montserratines.
===============
===============
===============
Pla de les Guàrdies (1.401 metres).
===============
Vistes a la serra de Turp.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
El Pi de Nerola és una gran pinassa, amb una alçària total de 25,5 metres, i una volta de canó de 3,30 metres.