BTT PUIG NEULÓS (1.258 metres).

Descripció de la ruta; volta circular d'uns 42 quilòmetres, i uns mil metres de desnivell que ens portarà fins al cim del Puig Neulós, per zones boscoses i pistes amples amb un tram final fins al cim de carretera.
La ruta no presenta pujades molt dretes, solament els últims dos quilòmetres on el desnivell és més accentuat, tot i això la pujada és mantinguda durant més de vint-i-cinc quilòmetres, amb un curt descans abans d'arribar al tram asfaltat. Ruta molt recomanable, coronant un cim que està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa a Vic per la C-25. Continuem per la mateixa via, fins a enllaçar amb l'AP-7 fins a la Jonquera. Aquí haurem d'anar fins a la primera rotonda i prendre la GI-601 fins a Cantallops. En total tenim uns 180 quilòmetres de cotxe, i unes dues hores de temps. Podrem aparcar al final del poble, al carrer Requesens.

Hem arribat a Cantallops, un municipi de la comarca de l'Alt Empordà amb un terme municipal que s'estén pel vessant meridional de la Serra de l'Albera, un serral que comte amb uns 25 km de llargada, i on els cims principals són el Puig Neulós (1.258 m), i el Puig dels Pastors (1.167 m). Tota la zona està inclosa dins el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera.
Iniciem el recorregut seguint el carrer Requesens per acabar sortint del poble. Començem una pujada constant per pista ampla fins al coll del Medás, poc després trobem una tanca que barra el pas de vehicles, un xic complicat passar la bicicleta d'un costat a l'altre.
Continuem per la mateixa pista fins a la cruïlla que a la dreta va al Castell de Requesens, jo no hi vaig anar perquè estava tancat. La visita, i saber l'història del lloc és del tot recomanable.
Ruta que vaig fer servir de pujada des de Requesens al Puig Neulós.

 https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/requesens-lavio-puigneulos-coll-forcat-requesens-9207128

Ruta que vaig fer servir de pujada fins a Requesens, i de baixada des del Puig Neulós a Cantallops.

 https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/cantallops-puigneulos-cantallops-2260106

Continuem per l'esquerra fins al veïnat de Requesens, amb unes bones vistes del Castell. Seguim per l'esquerra per pista més planera i pedregosa.
Abans d'arribar al coll de Canals a la serra del mateix nom, trobem una placa que recorda un fet tràgic ocorregut en aquest lloc. El 19 de juliol de 1986, a quarts de quatre de la tarda un avió DC-6 Pelican de la Protecció Civil francesa es va estavellar, i que va causar la mort dels quatre tripulants; el pilot Jean Pierre Davenat, el copilot Jacques Ogier, el mecànic Roland Denard, i l'ajudant Jack Le Bel, mentre treballaven en l'extinció d'un gran incendi que cremava per tot l'Alt Empordà, i que van arribar a calcinar unes 30.000 hectàrees. 
El DC-9 acabava de llençar un dipòsit d'aigua amb retardant vermell, per la zona de la serra dels Canals. El pilot inicia l'enlairament després de volar baix però no en fa prou i, de manera dramàtica, l'aparell s'estavella a la paret rocosa de la Coma de l'Infern, pocs metres abans de poder superar el coll de Canals. L'avió anava carregat de combustible i l'impacte va provocar una gran bola de foc que, segons molts testimonis, encara va atiar més el foc que estava empès per la tramuntana. El mes de setembre de 1986, es va col·locar una placa d'homenatge als quatre tripulants del DC-6 morts en el sinistre. La placa i les restes de l'avió són avui un lloc de pelegrinatge d'excursionistes, familiars de les víctimes, i curiosos.
Iniciem una suau baixada fins assolir la collada del Pla de l'Arca, on entrem a territori francès. Continuem per una pista més planera i estreta fins arribar a Sant Martí de l'Albera. Aquest llogaret és un antic veïnat, ara reduït pràcticament a una sola masia i l'església, anomenat precisament el Veïnat (abans, Mas d'en Terrers). Uns metres després del Sant Martí de l'Albera, trobem  la carretera D-71a.
A partir d'aquí comença el tram amb més desnivell del recorregut, tenim per davant, uns 8 quilòmetres amb uns 600 metres de desnivell. Aquest tram de carretera és molt freqüentat per ciclistes que van al Puig Neulós, partint de la localitat del Pertús.
Amb paciència arribarem al coll d'Ullat, últim punt on es pot arribar amb cotxe, a partir d'aquí aquesta carretera és d'ús restringit. 
El Coll de l'Ullat està situat a 938 metres, amb una vegetació molt frondosa; on abunden els pins i algunes sequoies. En aquest coll hi ha el refugi de l’Albera i una font anomenada "Reina de les fonts", arranjada l'any 1881 pel pastor Manel Costa, originari d'aquestes contrades.
Afrontem els últims tres quilòmetres de pujada, ens queden 320 metres de desnivell, la conclusió és que això s'adreça de valent.
Tirant de paciència i esforç arribo al cim del Puig Neulós, pic culminant de la serra de l'Albera. En francès pic du Néoulous, adaptació de la pronúncia rossellonesa "puig Neulús". És compartit pels municipis de la Jonquera (Alt Empordà), la Roca d'Albera i Sureda (Rosselló, tots dos) i fa de divisòria entre les respectives comarques.
Al pic hi ha un monument piramidal, fet de pedres de la zona, dit la Torre d'en Manel. L'original fou construït per Manel Costa a finals del segle XIX, però fou derruït arran de la instal·lació de l'estació de comunicacions. Més tard hi ha estat restituït. Les vistes des del pic del Puig Neulós, si la meteorologia no fa honor a la seva etimologia, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l'Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó a una banda, els cims de l'Albera a l'altra i la muntanya de Requesens a sota mateix.
Iniciem la tornada des del cim, tenim per davant 15 quilòmetres seguits de baixada.
Però no tot és positiu, el descens fins a retornar al veïnat de Requesens no és gaire agraït amb un terreny força rocallós que complica la conducció, i l'hora ens impedeix poder contemplar els frondosos boscos d'aquesta zona.
Una vegada arribats a Requesens haurem fet la meitat del descens, ara solament caldrà desfer en sentit contrari el mateix camí que hem fet de pujada, i donar la sortida per finalitzada al poble de Cantallops.
El Puig Neulós des de Cantallops.