EL CADINELL (2.113 METRES).

Descripció de la ruta; caminada lineal que ens portarà assolir el Cadinell (2.113 metres). Un 100 Cims del llistat de la FEEC, que queda una mica infravalorat per la seva proximitat amb muntanyes de més renom, com són el Pedraforca i la Serra del Cadí. L'itinerari transcorre per zones boscoses, i per senders de bon fer fins al coll de Jovell, en aquest punt el traçat és més perdedor, amb un desnivell molt accentuat, però sense cap exigència tècnica que ens pugui complicar la marxa. En total caminarem uns 8,5 quilòmetres entre anar i tornar, amb un desnivell molt alt d'uns 720 metres, la major part d’ells en els primers 4 quilòmetres.

Punt de sortida; tot i que es pot arribar amb cotxe fins al coll de Jovell, recomanem aparcar a l'entrada del poble de Josa de Cadí, on trobarem un ampli aparcament, a tocar la carretera de Gósol a Tuixent.
Josa de Cadí és un petit poble de l'Alt Urgell situat a la cara sud de la Serra del Cadí, damunt un petit turó a la dreta del riu de Josa. A una altitud de 1.431 metres, i una mica més de 20 habitants, Josa de Cadí és un poble on fa uns anys no vivia ningú durant l'hivern, però actualment ha anat recuperant població. A la part alta del poble s'eleva un penyal rocós, anomenat el Castell documentat en el segle XI, amb restes d'antigues construccions. Aquí hi trobem l'església parroquial de Santa Maria i Sant Bernabé, amb un campanar de base quadrada, amb quatre finestres de mig punt al darrer pis.
Des de l'aparcament, iniciarem el recorregut amb el visible Cadinell davant nostre. Durant el primer tram de l'excursió seguirem les marques del GR-150-1, fins arribar a l'ermita romànica de Santa Maria de Josa, documentada al segle XII.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/josa-del-cadi-coll-de-jovell-y-cadinell-100-cims-29788524

Ermita romànica de Santa Maria de Josa.
===============
Coll de Jovell, amb el Pedraforca de fons.
El coll de Jovell és una collada de 1.793 metres que enllaça la serra del Cadí, al nord, amb la del Cadinell, al sud. Separant la vall de Josa de Cadí, a l'est i la de Cornellana a l'oest. Des del coll puja la ruta normal per accedir al Cadinell, i a la carena del Cadí.
===============
La part alta del Cadinell, té un llarg carener pel qual podrem transitar sense dificultat, anant amb compte de no apropar-nos gaire als estimballs que hi ha sobre el coll de Jovell. Des del cim tindrem unes bones vistes als quatre cantons, tot i que el bosc arriba fins a la part cimera. Podrem veure més allunyat el Pedraforca, el Cadí per sobre nostre, i els pobles de Josa i Tuixent en el fons de la vall.
===============
===============
Vistes a la serra del Cadí i coll de Jovell, des del cim.
El Cadinell.
Per tal de variar una mica el tram de baixada canviem el sender del GR, i retornem a Josa de Cadí des de coll de Jovell per la pista ampla.