PUIGSALLANÇA (1.027 metres).

Descripció de la ruta; l'objectiu de l'excursió d'avui és assolir el cim més alt de la Serra de Finestres, el Puigsallança de 1.026 metres, situat dins del municipi de Sant Aniol de Finestres, a la comarca catalana de la Garrotxa. Aquest cim està inclòs en el llistat dels 100 cims de la FEEC. La ruta presenta una llargada d'una mica més de vuit quilòmetres, amb un desnivell moderat de més de sis-cents metres. No gaire lluny de l'inici trobarem el santuari de Santa Maria de Finestres, el lloc més emblemàtic de la serra de Finestres. Des del santuari encimbellat al vessant meridional de la serra, i envoltat de densos alzinars, gaudirem d'àmplies vistes de la vall de Llémena i d'Hostoles.

Punt de sortida; podrem aparcar el cotxe al coll de la Palomera, on s'arriba per una estreta pista de muntanya que va de Mieres (GI-524) a Sant Aniol de Finestres. És una pista en força bon estat i sense asfaltar.

Santa Maria de Finestres.
Coll de la Palomera.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/puigsallanca-100-cims-33911241

Santa Maria de Finestres és una ermita d'origen romànic, antic priorat benedictí, ara santuari. La primera notícia que hom té d'aquesta església, és l'acta de consagració de l'any 947, en aquell document s'esmenta que es tracta de l'església del castell de Finestres. Al segle XVIII va passar per un període de greu decadència, però el priorat es va mantenir fins al 1836, per convertir-se després en un important santuari marià. Cada any s'hi celebra l'Aplec del Roser, i l'Aplec de Santa Maria de Finestres el mes de juny, força concorreguts per gent de la rodalia.
===============
Un cop al santuari passem per la plaça de Finestres, on es pot pujar per un camí amb uns graons antics i molt ben conservats, al que havia estat el Castell de Finestres. Del castell, actualment se'n poden veure algunes parets, i les restes d'una cisterna. Era una construcció de dimensions reduïdes, típicament roquera, sense gaires comoditats a 960 metres d'altura, ocupant tota la plataforma de la muntanya i envoltada de precipicis. D'aquestes construccions quasi no ha restat res.

===============
===============
Portell de l'Ovella, osca o tall a les roques de la carena.
Oratori de Finestres.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
El Puigsallança és un mirador de primer ordre de la Garrotxa, on en dies clars es pot veure tota la plana empordanesa i el mar Mediterrani.
===============