CAMI DEL GALL. SOLDEU. (ANDORRA).


Descripció de la ruta; aquest recorregut pren el nom de Camí del Gall, en referència al gall fer (Tetrao urogallus), també anomenat gall de bosc o gall salvatge, una espècie rara i esquerpa, que habita en els boscos subalpins de coníferes d'alguns indrets del nord del Principat de Catalunya.
L'excursió és una agradable passejada, d'uns 7 quilometres apta per a tothom. Si prenem la sortida des de Soldeu en direcció Canillo, el traçat és quasi tot descendent, i presenta molt poc desnivell de pujada. El recorregut està totalment senyalitzat, amb nombrosos rètols informatius, de la fauna i la vegetació autòctona de la zona, i dels llocs de pas. A partir de la meitat del recorregut trobarem alguns passos equipats, entretinguts i divertits, de dificultat molt baixa. L'excursió és solament d'anada, a no ser que vulgui repetir el traçat en sentit invers, l'ideal és disposar de dos cotxes, si no és així, al poble de Canillo i tenim la parada de bus, que en breus minuts ens retornara a Soldeu.
Aproximació amb cotxe; ja situats al Principat d'Andorra, ens arribarem al poble de Canillo. Per la carretera CG-2 seguirem fins al poble de Soldeu, on buscarem lloc per aparcar el cotxe. El recorregut s'inicia a l'entrada del poble a tocar la carretera principal, i on trobarem el primer rètol informatiu del traçat.


Iniciarem l'excursió davant del primer rètol informatiu (Camí del Gall), seguint el que antigament era el Camí Vell de Soldeu. Els primers metres de la sortida son de baixada, deixant el poble de Soldeu darrere nostre.

El recorregut està senyalitzat amb un gall de color vermell, i també hi ha diversos cartells informatius que ajuden a interpretar la natura i les vistes.

Arribem al Pont de Collart, per creuar el riu Valira d'Orient.


Una pujada suau per dins del bosc, ens porta a una petita passera per creuar el riu de l'Avetar, a pocs metres arribem al Mirador de Collart.

El recorregut continua a certa distància, paral·lel al riu i a la carretera.
----------
Arribem a un dels punts més vistosos del camí, una passarel·la de fusta força ampla, però un xic bellugadissa, que si no es vol passar, es pot evitar per un pas alternatiu.

Passem el rètol que indica l'Ermal de l'Obac, i tot seguit Les Marrades dels Colells. A continuació Les Bordes, i el Bosc de la Mandurana. Per camí planer, passem la Balma de l'Aixopluc.

Ja en vistes del poble de Canillo, trobem una part final força entretinguda. Arribem al riu del Seig, on podrem veure un salt d'aigua. Passem un pont de fusta i baixem per uns esglaons de ferro, que ens ajudaran a passar un tram més dret, fins arribar a una cadena, que en aquest cas ens ajudarà a pujar un tram del camí.

Després d'uns metres de cami planer, el traçat inicia un descens decidit en direcció a Canillo. Deixem una variant a l'esquerra, passem una curiosa barraca de pedra i en pocs minuts arribem al poble. Si hem decidit retornar a Soldeu en el bus, haurem de buscar la carretera principal, on trobarem una parada a la mateixa sortida del poble.