GORG NEGRE I GORG DE LES ELIES.

Descripció de la ruta; volta circular pels voltants de Sant Feliu de Codines, que ens portarà a visitar de primer el gorg Negre, i tot seguit el gorg de les Elies. Entremig trobarem l'ermita romànica de Santa Maria del Grau. En total farem una mica més de 10 quilòmetres, i al voltant de 350 metres de desnivell.

Aproximació amb cotxe; des de la capital del Bages hi tenim 46 quilòmetres. Ens aproparem fins al poble de Moià per l'N-141c, i des d'aquí per la C-59 fins Sant Feliu de Codines, en uns cinquanta minuts de temps.
Sant Feliu de Codines és una vila i municipi de 5.412 feliuans, feliuencs o santfeliuencs, situada a 480 metres d'altitud, dins de la comarca del Vallès Oriental. El terme s'estén en un sector accidentat pels contraforts de la Serralada Prelitoral, que fa d'enllaç entre els cingles de Bertí o raconada del Fai, el turó de Montbui i la muntanya de Sant Sadurní de Gallifa. Antigament coneguda com a Sant Feliu del Pinyó, es creu que era així per l'explotació que es feia de les pinyes als segles XVIII i XIX. El privilegiat paisatge que envolta Sant Feliu de Codines ha convertit aquest poble en una destinació de descans i vacances per a molts barcelonins. La connexió amb la naturalesa, van generar l'interès per aquest bonic lloc de celebritats com Antoni Gaudí, el Doctor Robert o el filòleg Pompeu Fabra. I fruit d'aquest interès, el Modernisme va deixar unes petjades que se sumen a l'interès de l'entorn. Diuen a Sant Feliu, que una codina és una llosa o pedra plana molt llarga que s'estén arran de terra uns quants metres. Cal dir que el mot codina no té el mateix significat a tot arreu, tot i que sembla que les diferents maneres que pot tenir aquest mot semblen derivar d'una de primordial la qual una codina és un «aforament de roca dura aïllat», segons la definició concisa que aporta el Diccionari de geologia.

----------
Sortirem del poble tot seguint el GR-5, fins arribar al torrent del Sot de la Roca. Farem un petit tram d'anada i tornada fins al Gorg Negre que es forma amb la riera de Gallifa.
----------
-----------
----------
Tot seguit deixem el GR-5 i arribem a la petita església romànica de Santa Maria del Grau, del segle XII i documentada des de l'any 1227. L'ermita va ser restaurada el 2002.
Poc després de l'ermita trobem el Gorg de les Elies, que rep el nom d'un mas que trobarem més endavant. A partir d'aquesta casa tancarem la circular en direcció a Sant Feliu de Codines, on enllaçarem amb el camí que hem fet de sortida a l'alçada del cementiri.
----------
-----------
-----------
----------