COVES DE ZUGARRAMURDI.

Descripció de la ruta; passejada tranqui-la, de menys de 4 quilòmetres i de desnivell quasi inexistent, que ens portarà a visitar les Coves de Zugarramurdi, o Coves de les Bruixes (Zugarramurdiko leizeak en basc), situades en el municipi de Zugarramurdi a la Comunitat Foral de Navarra, dins la comarca de Baztán i a 83 km de la capital de la comunitat, Pamplona. 
Es tracta d'una sèrie de coves prehistòriques situades a menys de mig quilòmetre de distància del nucli urbà, en l'antic camí Zugarramurdi-Sara. El riu Olabidea ha anat creant el seu progressiu desgast per l'erosió, ja que recorre la cova principal. La sala principal en el seu tram major aconsegueix els 120 metres de llarg, 12 d'alt i els 30 d'ample. Es necessita almenys 1 hora per a gaudir la visita, perquè l'ideal no és només veure la Cova Gran, sinó fer el recorregut que ens proposen a l'entrada per a descobrir l'entorn. Les Coves de Zugarramurdi i el Museu de les Bruixes, és una visita que recomanem a tots els lectors. Els dos llocs són de pagament.

Punt de sortida; des de la vila de Zugarramurdi.


Zugarramurdi és una població que l'any 2017 comptava amb 232 habitants. Igual que Urdax, Zugarramurdi va ser un poblat de caserius abandonats vorejant el monestir de Sant Salvador abans d'adquirir jurisdicció civil. Va ser declarada Vila en 1667.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cuevas-de-zugarramurdi-8210777

==============
==============
==============
Riu Olabidea.
==============
Aquestes coves són especialment conegudes perquè cap a l'any 1610, trenta-un veïns de Baztán, Urdax i Zugarramurdi, van ser acusats d'exercir la bruixeria i de pertànyer a una secta d'adoració al dimoni. Se'ls va acusar de possessió demoníaca, celebrar misses negres, provocar tempestats al Cantàbric, causar maleficis als camps i animals, i per pràctiques de vampirisme i necrofàgia. En l'acte de fe celebrat els dies 7 i 8 de novembre de 1610 a la ciutat de Logronyo, la Santa Inquisició va processar a totes aquestes persones, divuit de les quals van ser reconciliades perquè van confessar les seves culpes i van apel·lar a la misericòrdia del tribunal, tretze ja havien mort en ser torturades, però les sis que es van resistir van ser cremades vives.
==============
==============
==============
==============
==============
==============
==============
==============
==============
==============