BTT-LA VALL D’EN BAS.

Descripció de la ruta: avui pedalem per la Vall d'en Bas, fent una curta travessa per l'interior de la ciutat d'Olot a la comarca de la Garrotxa. La ruta és una passejada molt planera que circula per trams de carril bici, i una part per la Via Verda del Carrilet. En total tenim una mica més de vint quilòmetres, que ens portaràn a descobrir gran part del municipi de la Vall d'en Bas, creat l'any 1968 per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d'en Bas, Sant Privat d'en Bas, Joanetes, els Hostalets d'en Bas, i la Pinya. El primer punt d'interès que trobarem, serà el tram que passa per dins d'Olot vorejant el riu Fluvià. A la sortida d'Olot trobem el Parc de Pedra Tosca, i a continuació ens arribarem al poble dels Hostalets d'en Bas, i ja quasi finalitzant passarem per l'entrada del poble de Sant Esteve d'en Bas. Entremig un parell d'ermites, la de Sant Sebastià a les Preses, i la de Sant Quintin en terrenys de Sant Esteve d'en Bas.

Punt de sortida; iniciarem la ruta des de les Preses, un municipi de la comarca de la Garrotxa, a tocar a l'entrada de la ciutat d'Olot. A la mateixa entrada del poble, i al costat mateix de la carretera C-152 trobarem una àmplia zona d'aparcament.

Ermita de Sant Sebastià construïda a l'entrada del poble de les Preses. Es tracta d'una capella votiva, és a dir construïda pels habitants de les Preses a partir d'un acte de fe sobre una promesa. La capella fou construïda entre el 1528 i el 1530, al costat del camí vell que conduïa d'Olot a Vic. Les obres d'urbanització del seu entorn no han respectat la seva forma original.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/rodando-por-la-zona-volcanica-4-olot-hostalets-den-bas-sant-esteve-den-bas-les-preses-olot-38031035

https://es.turismegarrotxa.com/municipio/olot/

Olot és un municipi i ciutat capital de la comarca de la Garrotxa, situada en una plana travessada pel riu Fluvià i la riera de Riudaura. És una ciutat especialment coneguda pel seu interès natural, i per trobar-se envoltada pel parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
================
Al parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa a les Preses prop d'Olot, es troba un lloc singular producte de la bugada basàltica del volcà Croscat. És el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar, les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns cent cinquanta anys. El Parc de Pedra Tosca està format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l'any.

http://www.vallbas.cat/

Vistes al Puigsacalm.
Situada als afores de Sant Esteve, enmig de terres de conreu i a tocar de la carretera, trobem l'església romànica de Sant Quintí, del segle XIII, amb modificacions al segle XVIII. La primera notícia és datada l'any 998 en una butlla expedida pel Papa Gregori V. L'any 1980 es va fer l'última restauració, que va permetre la recuperació de la part antiga romànica, fins aleshores destinada a sagristia.
Els Hostalets d'en Bas.
El poble dels Hostalets, es troba a l'esquerra del riu Fluvià. La disposició dels dos carrers que formen el poble, el carrer de Vic i el carrer de Teixeda, que conflueixen a l'església de Santa Maria, respon a la funció inicial que tingué com a lloc d'hostalatge nascut a la vora d'un camí.
Església de Santa Maria dels Hostalets d'en Bas.
===============
===============
Sant Esteve d'en Bas és el poble capital de la Vall d'en Bas a la Garrotxa, on destaca l'església del segle XII.