CIRC DELS PESSONS.

Descripció de la ruta: la ruta del circ glacial dels Pessons es troba en la parròquia d'Encamp en el circ glacial granític més gran d'Andorra. És una caminada circular i de fàcil accessibilitat en la qual podrem veure una gran varietat paisatgística. La ruta està ben senyalitzada amb marques del GR7 i del GRP. Per davant tenim uns 10 quilòmetres de camí, amb un inici per pista ampla i la resta per estrets senders, amb un desnivell que sobrepassa de poc els 500 metres.

Aproximació amb cotxe: des de Manresa ens hem d'arribar a la Seu d'Urgell; podem anar per Berga pagant el peatge del Túnel del Cadí (164 quilòmetres i un temps aproximat de 2 hores i 20 minuts). També tenim l'opció d'anar per Oliana on els quilometres i el temps sé allargant una mica, però ens estalviem el peatge.
Des de La Seu d'Urgell passem la duana, i entrem a Andorra la Vella. Anem pujant uns 24 quilòmetres per la CG-2 fins a la carretera de Grau Roig a Encamp. Passem Canillo i Soldeu, i arribem a l'aparcament del Cubil, a l'estació d'esquí de Grandvalira en el sector de Grau Roig, on podrem deixar el cotxe.
Iniciem la ruta des de l'aparcament i prenem la pista polsosa que va vorejant el telecabina. Per davant tenim un parell de quilòmetres on trobarem la major part del tot el desnivell de l'excursió.
Si es vol evitar aquest tram des de l'aparcament tenim un servei de 4x4, que puja cada hora a la gent amb menys ganes de caminar fins al restaurant i refugi dels Llacs dels Pessons.
A partir de l'Estany Primer el traçat es converteix en sender.
Ens anem enfilant per sobre l'estany deixant per sota el refugi.
A mesura que anem prenent alçada, tenim una bona panoràmica de tots els cims que rodejant aquesta zona lacustre. Podem veure l'Alt del Griu, el Pic dels Pessons, les Crestes del Gargantillar, el Pic de Ribús, el Pic de Montmalús i d'altres nombrosos cims.
Fem una girada a l'esquerra canviant de direcció i creuem el rierol dels Pessons. A l'esquerra ens queda l'estany Forcat, que hi podem arribar sortint uns metres del recorregut.
A partir d'aquí trobem tot un reguitzell de petits estanys, anomenats de la Solana.
------------
                                                         ------------
------------
------------
------------
------------
Passada aquesta zona arribem a un encreuament amb un rètol indicatiu.
Farem un tram d'anada i tornada per anar a veure l'Estany de les Fonts, per sobre nostre tenim el coll dels Pessons i el cim, a més de 2800 metres.
Si volem allargar una mica el recorregut, podem pujar fins a l'últim llac l'Estany del Cap dels Pessons, haurem de caminar un quilòmetre més, amb uns dos-cents metres de desnivell.
Des de l'estany de les Fonts retornem a la cruïlla i seguim de baixada per la dreta, on trobem un primer llac i tot seguit una mica més gran l'Estany de Meligar.
----------
------------
A continuació passem a tocar l'Estany Rodo, i després un estany més petit per tornar a trobar l'Estany Forcat, ara per l'altre extrem.
Unes quantes girades ens retornen a l'Estany Primer. Ara només quedar baixar fins a l'aparcament, o podem fer per la pista ampla per on hem vingut a la sortida, o donar una volta tot passant per La Comella.
------------