PUNTA COMÚN (1.191) – MALLOS D’AGÜERO.

Descripció de la ruta; hem titulat aquesta nova entrada amb el nom del cim de la Punta Común, però segurament el que més ens atraurà del recorregut seran les espectaculars vistes dels Mallos d'Agüero, i el seu bucòlic poblet arrecerat als faldars d'aquestes imponents agulles. Des del poble hi ha una ruta de poc més de 3 quilòmetres que dóna la volta aquesta zona rocosa. Per tal d'allargar una mica més l'excursió vam triar el recorregut que assoleix el cim, i la visita a la cova d'Al-Foraz a un parell de quilòmetres de la sortida. En total hi tenim uns 10 km de recorregut, amb un desnivell d'una mica més de 500 metres.
Aproximació amb cotxe; recorregut llarg però força còmode, ja que gran part del recorregut se circula per autovies sense un volum de trànsit elevat. Des de Manresa iniciem el viatge per la C-25, fins a enllaçar amb l'A-2 a l'altura de Cervera. Des d'aquí continuem fins ben passat Lleida, on continuarem per l'A-22. Aquesta última autovia fineix uns 14 quilòmetres abans d'arribar a Osca capital, en la localitat de Sietamo. A partir d'aquí continuarem uns quilòmetres per l'N-240, i després prenem l'A-132 fins a passar el poble d'Ayerbe. Abans d'arribar a Murillo de Gallego, deixem a la dreta el desviament a Riglos. A continuació ens desviem per l'esquerra direcció al poble d'Agüero, per la carretera local HU-534. En total i tenim uns 268 quilòmetres, que podrem fer en un temps de 3 hores. A l'entrada del poble a la dreta i trobem un ampli aparcament.

La localitat i municipi d'Agüero, pertanyent a la comarca de la Hoya de Huesca. El poble es troba assentat enfront dels mallos, que són el límit entre la muntanya pirinenca i el Somontano.
Els Mallos d'Agüero són un contrafort de la llarguíssima serra de Santo Domingo, majestuosos s'alcen aquests monòlits de pedra al costat del nucli urbà, que fan de la localitat el seu segell d'identitat. Els Mallos d'Agüero es troben molt pròxims als Mallos de Riglos, amb els quals formen el que s'anomena "Reino de los Mallos". La seva forma i altura els converteixen en lloc idoni per a la pràctica de l'escalada, a més de l'observació de les colònies de rapinyaires, que nien en aquest mitjà.
Iniciarem l'excursió des de l'aparcament en direcció al centre del poble. Passem per davant de l'església parroquial del Salvador datada al segle XII. Ja en els últims carrers del poble deixem a l'esquerra una pista que va al raval de cases de Sant Felices. En un principi seguirem els rètols que ens indiquin la cova d'Al-Foraz, i la volta circular als Mallos.
----------

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/circular-a-los-mallos-de-aguero-cueva-al-foraz-y-punta-comun-1-191-m-12922698

Sortim del nucli de cases per pista ampla i deixem a la dreta l'agulla de Peña Sola, separada del grup principal dels Mallos. 
Peña Sola.
Anem seguint el camí per sobre el barranc de la Rabosera, al marge contrari podem veure la serra de la Foz de Pituelo.
Arribem a una cruïlla, si continuem en direcció a Villalangua, en mig quilòmetre ens podem arribar fins a la interessant cova d'Al-Foraz, una cavitat de 8 metres de profunditat i 20 metres d'amplària. Per continuar el nostre recorregut haurem de desfer el camí fet des de la cova, a l'última cruïlla.
Ara de pujada voltarem per darrere dels Mallos fins a la collada de Pedro. Des d'aquí podrem elegir en pujar a la Punta Común, o retornar al poble fen la ruta circular.
Nosaltres elegim la primera opció. Continuarem per una pista dolenta, fins a trobar una sendera senyalitzada amb marques blaves i blanques.
Pel mig de bosc arbustiu arribem a un coll on deixem els senyals.
Continuem per la dreta en direcció a la visible Punta Portolás (1.141 metres). El sender es força evident, però solament està senyalitzat amb petits munts de pedres. 

Ben aviat ja veurem el nostre objectiu, haurem de fer un tram de cresta sense complicacions fins arribar al vèrtex geodèsic de la Punta Común (1.191 metres).

Tot i que aquest cim és poc freqüentat i gens de complicat, presenta unes espectaculars vistes d'una gran part dels Pirineus. Des de la part aragonesa, al Midi d'Ossau, la zona d'Ordesa, el Posets i fins i tot l'Aneto.
----------
----------
----------
----------
La tornada és fàcil, haurem de desfer el recorregut fins a la collada de Pedro, on podrem elegir entre el camí que baixa directe al poble per la circular als Mallos, o continuar per la pista i donar una mica més de volta. 
El tram final de la ruta la fem per la Circular dels Mallos.
Arribats al poble d'Agüero donarem per tancada la ruta. És interessant donar un tom pels seus carrers i visitar l'església, de ben segur farem forces fotografies.