TORRENT DE SANTA MARIA O VALLMALA (MONTSERRAT) RUTA FUENSANTA

Després d'un temps donant-li voltes e decidit pujar pel torrent de Santa Maria, tot seguint les ressenyes dels companys Juan Carlos Fernández y Juan Miguel Guzmán, per la ruta que ells anomenen Fuensanta.

http://picasaweb.google.es/photoguzman/CatalogoRutaFuensanta




La sortida, s'inicia des de l'aparcament de cotxes de l'Aeri a tocar la carretera C-55. Es té que tenir com a referencia la part central del torrent, no hi ha indicadors i l'entrada es força espesa de vegetació, en algun moment trobem trams de corriol més fressat.


Seguint els corriols més fresats arribem a unes balmes, des d'on ja baixarem al mig del torrent.

Superant alguns blocs i trams humits, arribem al que es pot dir la part més atractiva del recorregut, un mur equipat com una via ferrada i que els autors anomenant Muro de Mercedes.



Superat aquest tram més vertical, a partir d'ara anàrem ascendint trams de torrent menys drets però molt seguits, en la majoria de passos i trobem cable de vida per assegurar-nos.



Alguna esllavissada, ens farà buscar el lloc més adient per anar pujant pel mig de la torrentera.



Ja en vistes del funicular de la Santa Cova la ascensió es va complicant, ja que tenim que deixar el torrent de Santa Maria en el punt on les parets es tornen més verticals i solament es fan servir en sentit descendent (ràpels), per anar a buscar a l'esquerra un altre canal, on el principal problema és l'espesa vegetació (esbarzers i arínjols). Aquest punt és el més perdedor del traçat, degut a la gran vegetació del lloc, tindrem que buscar un pas terròs i dret a l'esquerra i retornar al torrent tot obrint camí pel mig dels esbarzers.

Aquesta canal molt més dreta que el torrent, presenta passos curiosos per dins de grans blocs caiguts.

En els passos més compromesos el traçat esta equipat com una via ferrada, amb grapes, cable de vida i algunes cadenes.

A pocs metres del Camí de la Santa Cova, es on ens trobarem més enredats de vegetació, és una llastima que després d'un traçat força entretingut, ens trobem amb un final tant desagradable. Els autors diuen que es pot continuar pujant per la canal fins el Camí de Sant Miquel, però vist que es presenta molt semblant a l'anterior, i ja vaig molt esgarrapat desisteixo i enfilo pel camí de vianants fins el Monestir.


Una alternativa de baixada, seria fer servir la línia de ràpels des de l'estació del funicular fins enllaçar amb el traçat que hem fet servir de pujada, caldrà porta una corda de 60 metres i rapelador.