PENELLES (GARGAR).

Descripció de la ruta; curta passejada pels carrers de Penelles, el poble pintat on viuen menys de cinc-cents veïns, amb un petit forn, una carnisseria, un bar, un cinema i poca cosa menys, però del que si van sobrats són de grafitis a les parets dels seus carrers. El poble s'ha convertit en un referent de l'street art a Catalunya, un museu a l'aire lliure anomenat Gargar Festival de Murals i Art Rural. La llargada del recorregut pot variar segons la ruta que triem per anar veient els murals, el desnivell en qualsevol cas serà quasi inexistent.

Punt de sortida; des del mateix poble de Penelles, el qual es troba a uns 40 km de la capital de província, Lleida.  Us podeu fer amb un mapa amb explicacions i detall dels artistes, país, tècnica i grandària dels murals, en l'Oficina de Turisme del poble, (Carrer Carme número 2).

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/penelles-ruta-dels-grafits-88872517

===============
Tot va començar amb un projecte privat en l'any 2016, que es buscava donar una nova aparença al poble. Van ser els inicis d'un festival de creació pictòrica anomenat Gar Gar, que va prendre el seu nom del so que emet un ocell de la zona. "Gargar" és el cant que fa la ganga o perdiu de garriga, un ocell de secà que nia en la serra de Bellmunt-Almenara i que està en perill d'extinció, com la vida humana en aquestes comarques.
Gargar Festival de Murals i Art Rural, és un esdeveniment artístic dedicat al muralisme, que ha despertat un enorme interès internacional, amb un total de 40.000 visites anuals.
Grafiters, muralistes, i il·lustradors de tot el món han participat en les edicions del festival Gargar, que té lloc anualment el primer cap de setmana de maig. Penelles ha fet un gir de 180° graus, situant-se com una de les meques del street art, despertant un creixent interès turístic.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
Hi ha casos curiosos com el d'un veí, que va ser reproduït en un dels murals de la primera edició del festival i es va fer famós: els turistes el buscaven pels carrers del poble per  fer-se fotos amb ell, i la premsa volia entrevistar-lo. La imatge de l'avi Joan Mata Pijuan, conegut també com el "Tato", amb el seu puro i boina inseparables, s'havia fet molt coneguda des que l'artista Sabotaje al Montaje pintés la seva imatge en una de les parets del poble, convertint-lo així en un dels primers protagonistes dels populars murals que caracteritzen el poble de Penelles.
L'església de Sant Joan Baptista, és des de la seva construcció l'església parroquial de Penelles. Tal com es pot llegir en una placa de marbre que hi ha a la façana, fou començada a construir l'any 1951, amb l'ajuda de tots els veïns del poble i del bisbat d'Urgell. Fou consagrada l'any 1961 pel senyor bisbe Dr. Ramon Iglesias i Navarri. El seu estil recull bona part de les pautes estètiques de l'època del romànic, tot i que adaptat a una manera de construir i uns mitjans tècnics i materials corresponents a mitjan segle XX.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
De l'església vella de Penelles no se'n coneixen notícies històriques d'època romànica, tot i que sembla indubtable el seu origen medieval. Fou sufragània de la parròquia de Castellserà, de la qual no s'independitzà fins al 1897. L'edifici fou construït el 1663 i l'any 1961 fou abandonat, donat que la seva capacitat restava insuficient per poder acollir a tots els veïns del poble. Actualment, es troba fora de culte.
===============
===============
===============