BTT-CASTELL DE SALLENT.

Descripció de la ruta; itinerari circular, pels voltants de les muntanyes situades entre les poblacions de Sallent i Cabrianes (Bages). Durant el recorregut trobarem diferents punts d'interès, entre ells ja quasi al final, destaca el Castell de Sallent amb l'ermita de Sant Esteve i Sant Sebastià. A mitja sortida passarem pel Santuari de la Mare de Déu de Fucimanya, i les ermites de Sant Martí i Sant Pere de Serraïma. En total tenim uns 24 quilòmetres de recorregut, i un desnivell prou considerable de 650 metres, repartit en un bon nombre de pujadors curts, que a la llarga van acumulant metres.
Punt de sortida; des de la població de Cabrianes, un poble que forma part del terme municipal de Sallent, a la comarca del Bages. Destaca l'església parroquial neoromànica aixecada el 1900. Es conserva la capella del Santíssim, de l'anterior temple del segle XVII.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/muntanyes-de-sallent-1424687

El Santuari de la Mare de Déu de Fucimanya, és una església d'estil romànic del segle XII, situada a tocar el mas de Fucimanya, abans anomenat com a Roques Albes o Pedralba.

El lloc de Fucimanya és conegut des del 1193, i la capella de Santa Maria hi consta com existent de molt temps abans del 1212. Tot i tenir tradició románica, l'església no conserva restes d'aquesta època, a causa de l'esfondrament sofert durant el terratrèmol del segle XV. La nova capella va subsistir fins al 1679, en què es va procedir a la renovació i ampliació actuals, deixant-li pocs elements d'interès arquitectònic. Conserva una col·lecció d'exvots, i talla gòtica del segle XVI. L'antic altar barroc, va ser cremat durant la guerra civil. La casa conserva importants finestres d'estil gòtic, una porta dovellada i un celler amb premsa de grans dimensions.
===============
Sant Martí de Serraïma, és una església del municipi de Sallent. La funció parroquial que tenia des del 1112 s'extingí el 1878, la qual va passar a la veïna de Sant Pere de Serraïma. De l'antiga edificació románica, solament queden restes en una part de la nau de ponent i migdia. La casa del davant és la de Santmartí, documentada des de 1210.
===============
===============
L'església de Sant Pere de Serraïma, fou donada a Sant Benet de Bages el 1021. Depengué d'aquest monestir amb la categoria de parroquia, fins que en el segle passat se li uní la parròquia de Sant Martí de Serraïma, i l'església de Sant Sadurní del Pla. Actualment, conserva sencer l'edifici romànic del segle XI, amb la façana modificada. Al segle XIV, tenia 9 masos que es van reduir a 2 el 1553. En l'actualitat, tan sols en té un. El dia de Sant Pere el 29 de juny, se celebra en aquesta església la "Festa del panet", i antigament s'hi celebrava un aplec.
===============
===============
===============
Sallent.
El Castell de Sallent, és una fortificació en ruïnes dalt d'un petit turó, al sud de la població de Sallent. Documentat el 1023 era un castell termenat d'estil romànic, on encara es poden apreciar notables restes de murs i mitges torres rodones.
Prop de les ruïnes del castell, hi ha l'antiga església del segle XI originàriament dedicada a Sant Esteve, i posteriorment també a Sant Sebastià. La seva originalitat rau en el fet de ser una de les poques esglésies romàniques de planta circular de Catalunya, i destaca per les seves grans dimensions, sent la rotonda romànica més gran del país. Fou reconstruïda quasi de bell nou, sobretot gràcies a la iniciativa de la Confraria de la Trenta-sisena de Sallent. Durà trenta-sis anys, i es va inaugurar el 5 d'octubre de 2008. Des del turó on s'assenta el castell, les vistes del pla de Bages amb el riu Llobregat, i la població de Sallent, són realment esplèndides.
===============
===============