BTT-CASTELLS DEL BAIX GAIÀ.

Descripció de la ruta; itinerari que ressegueix de forma circular, diverses poblacions i castells del Baix Gaià. Durant el recorregut passarem pels pobles del Catllar, Riera de Gaià, Tamarit, Altafulla, Torredembarra, la Nou de Gaià i Vespella de Gaià. A prop de les poblacions, o dins mateix d'elles trobarem les fortificacions del castell del Catllar, castell de Montoliu, castell de Ferran, castell de Tamarit, castell-palau de Torredembarra, castell de Montornès, castell del Baró de les Quatre Torres i Castell de Vespella. Altres punts de parada obligada, els trobarem en l'ermita d'Ardenya, la desembocadura del riu Gaià, la platja d'Altafulla, el far de Punta Galera, el pantà del Catllar i l'ermita de Sant Ramon. En total estem davant d'una ruta d'uns 38 quilòmetres, i uns 500 metres de desnivell, emmarcada en una zona d'alt contingut històric, amb nombrosos punts d'interès del patrimoni cultural del nostre país.

Punt de sortida; nosaltres hem elegit com inici del recorregut el poble del Catllar, però es pot fer des de qualsevol de les poblacions que trobarem durant el recorregut. El Catllar és un municipi situat al mig de la comarca del Tarragonès, en la comarca natural però no oficial del Baix Gaià. La població està a tocar el riu Gaià, que neix prop de Santa Coloma de Queralt, i desemboca en la Mediterrània, a l'altura de Tamarit.
El castell del Catllar, s'alça a la part alta de la vila damunt les restes d'un poblat fortificat a l'edat del ferro (segles VII-V aC), en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. Tot i que la documentació escrita sobre el castell del Catllar situa el seu origen al segle XI, moment en què el riu era la frontera entre els comtats catalans i al-Àndalus, les excavacions arqueològiques fetes indicarien un origen musulmà, o fins i tot anterior.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/viabtt-601-castells-baix-gaia-16423010

Ermita d'Ardenya.
Castell de Montoliu o de Santa Margarida, conegut popularment com el Castellot. Les primeres referències d'aquesta fortificació són de l'any 1118, en una donació feta pel comte de Barcelona Ramon Berenguer III al bisbe Oleguer de Barcelona, on s'esmenta com a castell de «Monteolivo». Per visitar les restes d'aquesta edificació, ens haurem de desviar un quilòmetre de la ruta.
El castell de Ferran és un castell situat en la pedania de Ferran, entre Tamarit i Altafulla. El seu origen es remunta al segle XI, quan era només una torre de vigilància dins el terme del castell de Tamarit. Aquesta torre està documentada des del 1197.
Platja d'Altafulla.
El castell de Tamarit està situat sobre un promontori, a la vora de la mar Mediterrània. La construcció del castell data del segle XI, i era propietat del comtat de Barcelona.

===============
===============
===============
Far de Punta Galera.
El castell-palau de Torredembarra està situat dins de la població, sent considerat un dels edificis renaixentistes més notables de Catalunya, que en substitueix un d'anterior documentat el 1057.
El castell de Montornès o de Puigperdiguers, és al costat de l'ermita de la Mare de Déu de Montornès. El lloc és esmentat l'any 1066.
===============
A la Nou de Gaià, i trobarem el castell del Baró de les Quatre Torres, un edifici d'origen medieval que va ser transformat en un gran casal residencial a la fi del segle XVIII i del XIX. L'aparença actual del castell és la d'un edifici relativament modern, amb una arquitectura molt allunyada de la d'una fortificació d'època medieval, i no es visualitzen elements o restes relacionables amb el moment de la seva fundació o amb altres reformes d'època medieval.
===============
El castell de Vespella, està situat dalt d'un turó que presideix el poble de Vespella de Gaià. Si bé els orígens es poden cercar en una data anterior, està documentat per primer cop el 1167.
Pantà del Catllar.
===============