CINGLES DE QUERALT (BERGUEDÀ).

Descripció de la ruta: en aquesta nova sortida, farem una ruta circular als voltants dels Cingles de Queralt. Aquesta zona està situada al Prepirineu occidental, al sud dels Rasos de Peguera i a l'oest de la ciutat de Berga. Aquestes cingleres formen part de l'Espai Natural de la Serra de Queralt, que amb una extensió de 635 hectàrees, també inclou la serra dels Lladres, la serra dels Tossals, la serra de Qüestió i les muntanyes de Taravil. 
El recorregut ens portarà a diversos llocs d'interès, d'inici cercarem l'església de Sant Pere de Madrona i tot seguit el Santuari de Queralt. A partir d'aquí passarem per un parell de miradors, i ja de tornada pel curiós lloc de la Font Calenta. En total caminarem uns onze quilometres, amb un desnivell prou exigent d'uns set-cents metres. 

Aproximació amb cotxe; viatge ràpid des de Manresa seguint l'autovia C-16 fins a Berga. Passat un túnel ens desviarem a l'esquerra per la BP-4654. Continuem per la BV-4241 fins a trobar a la dreta la cruïlla que mena als Rasos de Peguera per la BV-4242. Abans d'arribar al km 1 d'aquesta carretera trobarem a la dreta un petit aparcament davant mateix del Camí de Queralt, per on iniciarem el recorregut. 
En total i tenim una mica més mitja hora de cotxe i uns cinquanta quilòmetres de distància.

Iniciem la sortida prenen el camí que puja al Santuari de Queralt, entre la masia de cal Fumanya i un dipòsit, seguint l'itinerari senyalitzat del PR-C73.
Poc després de sortir deixem a l'esquerra el camí del Santuari, i continuarem per la dreta pel SL (verd i blanc) en direcció a la visible església de St. Pere de Madrona.
Arribem a un collet amb un pal indicador. Ens desviem a la dreta uns metres per visitar l'església. 
Sant Pere de Madrona és una església romànica situada al terme municipal de Berga, a l'extrem oriental de la serra de Queralt. Es va aixecar a la primera meitat del segle XIII, a l'indret on abans s'enlairava l'antic Castell de Madrona. És una obra protegida com a bé cultural d'interès local.
Retornem al collet i continuem pel camí de l'esquerre pel Bosc de la Verge, fins a sortir al pàrquing del santuari.
El conjunt de Queralt l'integren el Santuari on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt, i un edifici annex que acollí en el seu moment l'hostatgeria i on avui hi ha el restaurant, i l'estació del funicular que hi accedeix des dels aparcaments.
El Santuari està situat al vessant oriental del Castellberguedà, cim de la serra de Queralt. El 1386 el mercader berguedà Francesc Garreta féu construir el primer santuari que es mantingué al s. XVIII, en què fou construït el santuari actual. Més tard fou construït l'hostal i hom hi afegí el cambril i altres dependències.
 El Santuari de Queralt és un centre de gran devoció comarcal, i una obra protegida com a bé cultural d'interès local.
Cova de la Troballa.
Deixem el Santuari, i continuem caminant fins a la Cova de la Troballa. La llegenda diu, que la imatge va ser trobada per un pastor de Vilaformiu el segle XIV
La cova on hom pretenia haver trobat la imatge fou convertida en capella el 1704, i renovada a partir del 1916. Durant les festes de la Coronació de l'any 1916 va sorgir la idea de la construcció de la cova de la Troballa que avui en dia podem contemplar. Aquesta va substituir una capella que fins aquell moment hi havia en el mateix lloc, dedicada a santa Elena. Pràcticament destruïda per la Guerra Civil, va ser restaurada després d'aquesta, i inaugurada l'any 1949.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/urb-fumanya-sant-pere-de-madrona-santuari-de-queralt-coll-del-portet-font-calenta-8237329

Després de visitar la cova continuarem cap al Mirador de la Garreta, on i trobem la capella de Sant Ignasi.
-----------
A continuació per unes escales arribem al Mirador de les Guilles, amb bones panoràmiques de la zona.
Deixem el camí arranjat, i continuem fins arribar a la capella de Sant Joan, en una cruïlla de camins. 
Seguim per l'esquerre el PR C-73. Passem pel costat de les parets dels cingles de Queralt, i a continuació entrem en una zona de bosc resseguint la carena fins arribar al Coll de la Mel, punt més alt de l'itinerari. 
Ara continuem recte fins al coll de Portet, que separa les serres de Queralt i la dels Lladres. A partir d'aquí deixem el PR C-73.
----------
Ja de baixada deixem a la dreta la casa de can Portet, poc després trobarem a l'esquerra una drecera per estalviar uns metres de pista. Retrobem la mateixa pista, i seguim de baixada fins a una cruïlla. A pocs metres per l'esquerra i trobarem la Font Calenta, on l'aigua brolla a 15º des d'una petita cova, i altres surgències properes.
L'estret rierol serpenteja a tocar el camí, formant racons molt bonics.
 Baixarem al costat del rec, fins a anar a parar al costat de la carretera a tocar el mas de la Garreta. Continuem paral·lels amb la carretera BV-4241, pujarem uns metres per creuar la serra de Fullaracs, i en suau baixada arribarem al punt final del recorregut.