CASTELL DE CALDERS.

Descripció de la ruta; recorregut molt complet que té com a punt central les ruïnes de l'antic Castell de Calders. Es tracta d'una excursió circular de més de 13 quilòmetres, que segueix el PR-C 197-1 (Sender del riu Calders), amb un desnivell considerable de més de 600 metres. Al llarg del recorregut, trobarem diversos punts interessants a més del mencionat Castell. Podrem veure la balma del Cargolaire, l'església de Sant Andreu de Bellveí, el curiós Forat Micó, un parell de fonts, un molí, un pou de glaç, algunes barraques de vinya, una espectacular alzina, i un tram de la sinuosa riera de Calders.

Punt de sortida; iniciarem el recorregut des del poble de Calders cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès. Podem deixar el cotxe davant l'església parroquial de Sant Vicenç.
L'alzina de l'Erola declarada arbre monumental, és un testimoni viu del gran incendi del 1994. Al seu voltant hi ha un banc per descansar.
===============

La cova del Cargolaire, és una excepcional talaia sobre el meandre del riu Calders. Com que forma un abric natural, la cova va ser aprofitada com habitatge. El topònim prové d'un tal Miquel, un home de les terres de l'Ebre arribat a Calders cap allà els anys quaranta, el qual es va instal·lar a la cova. Els dies que plovia, se'l podia veure al vespre amb un llum de carbur i un sac per a collir caragols,  llavors per guanyar-se la vida els venia al mercat de Tona o a les botigues.
Vistes del castell de Calders des de la cova del Cargolaire.
El castell de Calders és una fortificació medieval en ruïnes majoritàriament del segle XI, bastit damunt un turó de 471 metres d'altitud, i encerclat per un meandre del riu Calders. Està format per la torre mestra de planta circular, una muralla perimetral, una construcció posterior i les restes de la capella del castell, anomenada Santa Maria del Castell de Calders. És documentat des del 965, tot i que la construcció actual podria datar-se del segle XI.
===============
===============
===============
Riu Calders.
Sant Andreu de Bellveí és l'antiga església sufragània del veïnat de masies disperses de Sant Andreu de Calders, a la qual sols resten les parets laterals del seu primitiu estil romànic. La primera notícia que es troba és la del testament de Guillem de Ramon de Calders, de l'any 1107.
Molí del Castell.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
El Forat Micó és una d'una galeria d'uns 9 metres, amb una formació rocosa de material calcari que s'ha anat modelant durant anys per l'acció de l'aigua. Diverses tosques i petites estalactites folren el túnel, donant-li un aspecte molt interessant.
================